Belangrijk te nemen besluiten voor Baarlo - Hout-Blerick

Gepubliceerd op 17 mei 2024

In juni 2023 is het Programma Baarlo – Hout-Blerick (met daarin een voorkeursalternatief) vastgesteld. Hiermee is de verkenningsfase afgerond. De vaststelling van het Programma is een belangrijke stap in het verder beschermen van de inwoners van Baarlo en Hout-Blerick tegen hoog water, het ontwikkelen van aantrekkelijk landschap en natuur en het bereiken van economische structuurversterking.

We zitten nu in de planuitwerkingsfase. In deze fase wordt het voorkeursalternatief en de daarin opgenomen maatregelen verder uitgewerkt en ingepast in de omgeving. Ook bereiden we verschillende besluiten voor.

Voor dijkversterkingsprojecten wordt een projectbesluit genomen. Dit gebeurt aan het einde van de planuitwerkingsfase. Omdat zo’n besluit over ingrijpende activiteiten in de leefomgeving gaat, is het goed dat de omgeving hiervan vroeg op de hoogte is en kan meedenken. Het bekendmaken van het voornemen om een projectbesluit voor te bereiden gebeurt met een zogenaamde Kennisgeving voornemen en participatie. Dit is een schriftelijke mededeling waarin staat hoe u kunt meedenken en reageren. De kennisgeving is de formele start van de projectbesluitprocedure onder de Omgevingswet.

Belangrijke te nemen besluiten voor project Baarlo – Hout-Blerick

De belangrijke te nemen besluiten zijn:

  • Voor de dijkversterking en dijkverlegging wordt een verplicht projectbesluit Omgevingswet opgesteld. De minister van Infrastructuur en Waterstaat stelt het projectbesluit vast. Lees hieronder meer hierover.
  • Voor de aanleg van kwelgeulen wordt een vrijwillig projectbesluit opgesteld. De minister van Infrastructuur en Waterstaat stelt het projectbesluit vast. Lees hieronder meer hierover.
  • Voor het herstel van de Kwistbeek worden één of meer omgevingsvergunningen aangevraagd of een vrijwillig projectbesluit opgesteld. Het Dagelijks Bestuur van Waterschap Limburg stelt het projectbesluit Omgevingswet vast. Lees hieronder meer hierover.
  • Voor de gebiedsontwikkeling Hummerenweg stelt de gemeente Peel en Maas een (wijziging van het) omgevingsplan op.
  • Voor het aanpassen (ophogen) van de evacuatieroutes vraagt de betreffende gemeente één of meer omgevingsvergunningen aan.
  • Voor de realisatie van de onderzoeksopgaven (her)bouwlocaties en herinrichting van het middengebied Laerbroeck stelt de gemeente Venlo een (wijziging van het) omgevingsplan op.

Kennisgeving voornemen en participatie dijkversterking en dijkverlegging

Zoals hierboven al staat, wordt voor de dijkversterking en dijkverlegging een verplicht projectbesluit Omgevingswet opgesteld die de minister van Infrastructuur en Waterstaat vaststelt. Naar verwachting publiceert de minister eind mei 2024 de kennisgeving hierover in de Staatscourant. Het gaat om een Kennisgeving voornemen en participatie voor het projectbesluit. Meteen daarna liggen de kennisgeving met de Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD)* en participatie- en communicatieplan 6 weken ter inzage.

U kunt op de NRD en het participatie- en communicatieplan reageren. Reacties op de NRD worden gebundeld in een nota van antwoord die weergeeft wat met uw reactie is gedaan. Reactie op het participatieplan wordt gebruikt om het participatieproces verder vorm te geven.

* Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD):
In de NRD staat wat we gaan onderzoeken en hoe we dat doen. Het geeft inzicht in de achtergronden van de opgave. Daarnaast zijn diverse inpassingsvarianten van het voorkeursalternatief opgenomen die worden onderzocht. De NRD geeft antwoord op vragen als: waarop moet het onderzoek zich richten? Wat is minder belangrijk? En, wat hoeft helemaal niet onderzocht te worden?
De NRD vormt de basis en eerste stap voor het Milieueffectrapport (MER). In dit MER worden onder andere de gevolgen van een plan op het milieu in beeld gebracht, voordat er een besluit wordt genomen over dat plan. Denk aan invloeden op water en bodem, cultuurhistorie en woon- en leefomgeving.

Specifiek voor dijkversterkingsprojecten gaat dit over de milieugevolgen van de verschillende alternatieven die met elkaar worden vergeleken. De resultaten van dit onderzoek worden gepubliceerd in een project-MER.

Kennisgeving voornemen en participatie kwelgeulen

Voor de aanleg van kwelgeulen wordt een vrijwillig projectbesluit opgesteld die de minister van Infrastructuur en Waterstaat vaststelt. Ook hiervoor publiceert de minister eind mei 2024 een Kennisgeving voornemen en participatie in de Staatscourant en liggen deze en het participatie- en communicatieplan 6 weken ter inzage.

Als het onderzoek daartoe aanleiding geeft, is het ook mogelijk dat voor de aanleg van een of meerdere kwelgeulen in plaats van een projectbesluit wordt gekozen voor een omgevingsvergunning.

We maken de publicaties en ter inzageperiode bekend via onze website en in onze nieuwsbrief. Ook komt er een advertentie in Dagblad De Limburger, VIA Venlo en HALLO Peel en Maas.
Op 20 juni organiseren we een inloopbijeenkomst over de kennisgevingen voornemen en participatie over de dijkversterking en dijkverlegging en over de kwelgeulen. Deze vindt plaats in zaal Unitas in Baarlo.

Kennisgeving voornemen en participatie herstel Kwistbeek

De kennisgeving voornemen en participatie voor het herstel van de Kwistbeek is eerder al, in januari 2024, gepubliceerd. Dit om aan te geven dat voor het herstel van de Kwistbeek een projectbesluit Omgevingswet kan worden genomen. Voor het herstel van de Kwistbeek worden één of meerdere omgevingsvergunningen aangevraagd of een vrijwillig Projectbesluit opgesteld.

De kennisgeving voornemen en participatie heeft van 22 januari tot 19 februari ter inzage gelegen. Tijdens deze periode konden geïnteresseerden de plannen bekijken. Hier zijn 4 reacties op ontvangen. De mensen die een reactie hebben ingediend, hebben inmiddels een antwoord ontvangen.