Vrouwen van Waterschap Limburg aan het woord
Bij Waterschap Limburg zetten we graag onze vrouwelijke collega’s in het zonnetje. We gaan in gesprek met drie van onze toppers over hun werkzaamheden bij WL, waarom we niet zonder ze kunnen, en wanneer je uit het juiste hout gesneden bent voor een baan bij het jongste waterschap van Nederland.
“Ik zei altijd dat ik niet bij een overheidsorganisatie wilde werken”
Hoe zijn jullie bij het waterschap terechtgekomen?
Simone: Ik heb hiervoor bij WML gewerkt. Dan raak je besmet met onderwerpen als water, natuur en duurzaamheid. Naast adviseur van de zakelijke drinkwatermarkt was ik projectleider van de zgn. sponsorevents bijv. de drinkwaterorganisatie op Pinkpop. Dat vond ik toch het leukste. Toen de rol van eventmanager vrijkwam bij Waterschap Limburg dacht ik ‘doe eens gek en schrijf een brief’, en ze wilden mij nog hebben ook!
Tamira: Ik zei altijd dat ik niet bij een (semi-)overheidsorganisatie wilde werken. In mijn gedachten stond overheid namelijk vaak gelijk aan een kantoorbaan. Totdat ik vaker met Diana (Kesselmans, Teammanager Gebied) in contact kwam en bleek dat het werk voornamelijk buiten plaatsvond. Na wat extra uren ingevuld te hebben vorig jaar ben ik sinds januari fulltime in dienst.
Chantal: Ik was er ook zo iemand die niet bij de overheid wilde werken. Ik studeerde destijds nog rechten en was bezig met m’n scriptie. Een studiegenoot die tijdelijk werk had gedaan bij het waterschap zei dat ze nog een interimmer zochten. Dat leek me wel handig naast mijn studie. In eerste instantie werkte ik tijdelijk op basis van de paar uren die er beschikbaar waren. Na een half jaar bleek er steeds meer werk te zijn. Mijn baan werd steeds definitiever.
Waar krijg je energie van bij je werk?
Simone: Ik krijg energie van opdrachten die lastig lopen of van begin af aan problematisch lijken, maar waarbij je gaandeweg een kentering ziet van weerstand naar medestanders. Ik vind het fijn als je mensen een andere mindset kunt geven waar ze zelf dan ook iets aan hebben.
Chantal: Dat je werk doet wat ergens voor staat. Dit merk ik ook wanneer ik betrokken ben bij calamiteiten. Zelf ben ik informatiecoördinator in de calamiteitenorganisatie (medewerker die alle relevante informatie verzamelt in tijden van crisis). Die manier waarop je dan samen voor zo’n gevecht staat als er echt iets aan de hand is, dat is zo belangrijk en dat voel je ook.
Tamira: Met de buitendienst eropuit gaan en meekrijgen wat er speelt. Niet alleen bij ecologie, maar ook bij lopende projecten. Dan kijk ik graag met de omgeving naar de problemen waar zij tegenaanlopen, om deze vervolgens binnen de organisatie kenbaar te maken en proberen op te lossen. Eigenlijk is de koppeling tussen binnen en buiten zijn waar ik energie van krijg.
Waarom kunnen wij als waterschap niet zonder jou?
Tamira: Vind ik een lastige vraag! Ik bied graag een luisterend oor voor de buitendienst, en krijg ook regelmatig te horen dat ze dat waarderen.
Chantal: Iedereen is vervangbaar denk ik, maar mijn kracht is inhoud en managen bij elkaar te brengen. De projecten die ik leid zit ik ook qua inhoud volledig in. Ik wil namelijk heel veel afweten over de dingen waar ik verantwoordelijk voor ben. Verder help ik anderen graag op weg met hun taken.
Simone: Wat ik belangrijk vind is dat iedereen op mij kan vertrouwen ‘afspraak is ook echt afspraak’. Naast hard werken vind ik het belangrijk dat je elkaar in het team kunt vertrouwen en onderling ook lol kunt hebben. Ik denk dat ik doorgaans voor positieve energie in een team zorg. Ik vind sfeer namelijk heel belangrijk en daar zorg ik dan ook voor!
Waterschappen hebben vaak een stoffig imago en worden gezien als een mannenwereld. Wat was jouw beeld voordat je bij Waterschap Limburg begon?
Simone: Bij een overheidsorganisatie denk ik niet direct aan stoffig, maar wel aan langere processen en besluitvorming. En misschien ook een politieke arena. En of het een mannenwereld is? Daar heb ik me sowieso nooit van laten weerhouden.
Tamira: Ik wist vooraf ook niet veel van het waterschap af eigenlijk. En om in te gaan op het stoffige imago: Ik heb hiervoor gewerkt bij een buitenlandse legerambassade. Als je daar eenmaal hebt gewerkt, dan vind je niets meer een stoffig mannenbedrijf.
Chantal: Kijk, alles is relatief haha!
Tamira: Toen ik hier binnenkwam was ik sowieso positief verrast, en zeker ook omdat ik een vrouwelijke manager heb die het super goed doet. En mijn relatie met de mannelijke collega's is heel anders dan bij mijn vorige baan. Daar speelt hiërarchie veel meer een rol, hier kan ik met iedereen een gesprek aangaan.
Chantal: Toen ik 25 jaar geleden begon waren er veel minder vrouwen in dienst, maar toch was het destijds al bij de juristen en ecologen half-half. Alle managers en directeuren waren mannen, vrouwen vond je bij het secretariaat. Leeftijd was echter meer een issue bij mij in het begin dan vrouw zijn. Zo was het in de wereld van civiele techniek af en toe wel lastig om je mannetje/vrouwtje te staan bij de projecten.
Tamira: Ik denk dat de relatie die je onderling hebt veel belangrijker is dan of iemand man is of jong is, het is meer de manier hoe je met elkaar omgaat.
Bij het waterschap zijn we altijd op zoek naar enthousiaste collega's. Wanneer moet iemand volgens jou solliciteren bij WL / op jouw functie?
Simone: we hebben de ambitie om het meest innovatieve waterschap van Nederland te zijn. Dat betekent nogal wat. Als je van afwisseling houdt, de kerntaken je aanspreken en stevig in je schoenen staat, dan moet je zeker solliciteren.
Chantal: Als je graag werkt in een zeer dynamische organisatie, want dat is het ondertussen, en collega’s wilt helpen, dan ben je hier op de juiste plek. Ik breng graag nieuwe zaken en ontwikkelingen in de organisatie in, en dat kan echt heel erg interessant zijn. Ook ga je in mijn functie dwars door WL heen; je hebt veel contact met mensen uit verschillende clusters.
Tamira: Als je de drive hebt om mensen te overtuigen dat ecologie belangrijk is, dan zit je bij WL op de juiste plek. Je passie voor het vak kan hier echt tot uiting komen.
Ook werken bij het waterschap?
Bekijk onze vacatures en word onze nieuwe collega!
Simone Hermans
Ruim 2 jaar lang onze eventmanager. De centrale spil voor als er een evenement (op bestuurlijk niveau) opgezet moet worden.
Chantal Jeuriens
Onze rots in de branding. Al meer dan 25 jaar bij het waterschap werkzaam (voorheen bij Waterschap Roer en Overmaas). Momenteel bekleedt zij de functie van projectmanager interne projecten.
Tamira Hofmans
Is vorig jaar bij ons gestart als ecoloog. Heeft een specialisatie in (zoog)dierecologie. Ze houdt zich bezig met beverbeheer en bestendig beheer en onderhoud.