Begroting Waterschap Limburg in teken van samen verantwoordelijkheid nemen


Er komt veel af op Waterschap Limburg. Dat heeft onder andere te maken met de klimaatverandering. Het waterschap pakt waar mogelijk zijn verantwoordelijkheid om te zorgen voor schoon, voldoende en veilig water. Zo wordt extra geïnvesteerd in hoogwaterbescherming en wateroverlastbestrijding. Daarnaast intensiveert het waterschap de investeringen in de afvalwaterzuivering. Dat blijkt uit de begroting 2025, die het dagelijks bestuur van het waterschap heeft aangeboden aan het algemeen bestuur.

,,Het jaar 2025 biedt meer dan voldoende uitdagingen”, constateert Marc Breugelmans, binnen het dagelijks bestuur verantwoordelijk voor financiën. ,,We nemen onze verantwoordelijkheid. Laat ons dat vooral met onze partners en de omgeving blijven doen: samen kunnen we meer.''

Stem geven

De klimaatverandering laat duidelijk zien dat er grenzen zijn aan de maakbaarheid van de samenleving in het algemeen en het waterbeheer in het bijzonder. Het waterschap wil het water nadrukkelijk een stem geven in de maatschappelijke opgaven die er zijn. Wateroverlast, maar ook watertekorten zijn niet altijd te voorkomen. Het is zaak om water in de ruimtelijke ordening een prominente plek te geven. Dat betekent bijvoorbeeld niet bouwen op plekken waarvan we bij voorbaat al weten dat het tot (water)problemen, overlast en schade zal leiden.

Het waterschap wil betrokken worden bij de ruimtelijke ordening in Limburg voordat de schop de grond ingaat. Anderzijds blijft het nodig om te werken aan hoogwaterbescherming. Om te voorkomen dat projecten van het Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP) stil komen te liggen, kiest het bestuur van het waterschap er nu voor de benodigde investeringen voor te financieren, in afwachting van het besluit van de landelijke HWBPorganisatie over de definitieve financiering. Het gaat hierbij om een bedrag van in totaal 9,8 miljoen euro financieringskosten in de periode 2025-2035. Het dagelijks bestuur laat weten dat er voor de toekomstzekerheid van het HWBP op termijn (vanaf 2029) een hogere bijdrage aan het landelijk programma noodzakelijk is.

Om wateroverlastknelpunten aan te pakken wordt het programma Water in Balans versneld. Tranche 2 is volop in de uitvoering. Tranche 3 wordt versneld. Dit betekent dat voor 57 miljoen euro aan projecten vijf jaar eerder wordt uitgevoerd. De investeringen in de periode 2025-2030 verdubbelen hiermee naar 117 miljoen euro.

Strenger

Op het gebied van waterkwaliteit gaat veel aandacht uit naar het halen van de normen van de Kaderrichtlijn Water in 2027. Net als bij de ruimtelijke ordening kan Waterschap Limburg het ook hier niet alleen. Gemeenten moeten alles op alles zetten om het aantal rioolwateroverstorten te verminderen. Voor agrariërs en bedrijven geldt dat ze zich moeten inspannen om de verontreiniging van het oppervlakte- en grondwater tot een minimum te beperken. Gebeurt dat niet, dan gaat Waterschap Limburg strenger optreden, bijvoorbeeld als het gaat om vergunningverlening en bij toezicht en de handhaving.

Om de waterzuiveringen te optimaliseren is er in de begroting 2024 al extra geld beschikbaar gesteld. Daar wordt niet aan getornd. Wel wordt gekeken hoe investeringen nog beter kunnen aansluiten bij de uitdagingen die de Europese richtlijn Stedelijk Afvalwater, die vanaf 2027 geldt, met zich meebrengt.

Uitdagingen

Het bestuursprogramma ‘Balanceren met lef’ blijft in 2025 de leidraad voor het dagelijks- en algemeen bestuur. En hoewel de bestuursperiode vier jaar duurt, kijkt het bestuur vastberaden over de horizon van deze periode heen om te werken aan een toekomstgericht en wendbaar waterschap. ,,Want de uitdagingen die voor ons liggen, vragen dat. Ze zijn groot en worden nog groter. Na jaren van droogte zijn we de afgelopen periode – soms letterlijk – overspoeld door water. We realiseren ons dat we toekomstbestendige antwoorden moeten vinden op de klimaatverandering. Dat vraagt van ons waterschap creativiteit en meebewegen. Maar niet alles kunnen wij zelf oplossen; daar hebben we alle partners en de omgeving bij nodig”, aldus Marc Breugelmans. Het belastingvolume blijft binnen de eerder afgesproken kaders, ondanks onontkoombare externe kostenstijgingen (zoals de loonontwikkeling). Deze begroting laat daarom een evenwichtige ontwikkeling van het belastingvolume zien. Het tarief van de zuiveringsheffing stijgt met zes euro per heffingseenheid en komt uit op 94,76 euro. Een meerpersoonshuishouden met een koopwoning van 370.000 euro gaat naar verwachting 29 euro per jaar meer betalen aan waterschapsheffingen en komt uit op 476 euro. Een eenpersoons huishouden met een koopwoning van 370.000 euro gaat 17 euro per jaar meer betalen en komt uit op een totaal van 287 euro. Dit zijn voorlopige tarieven. De definitieve tarieven worden vastgesteld in de AB-vergadering van 27 november

De begroting 2025 wordt twee maanden eerder aan het algemeen bestuur aangeboden dan gebruikelijk. Dat heeft te maken met de samenvoeging van de afvalwaterzuiveringstak Waterschapsbedrijf Limburg en de waterschapsorganisatie Waterschap Limburg. Het algemeen bestuur behandelt de begroting in zijn vergadering


Download

Bekijk hieronder onze begroting.