Buitengebieden Horst aan de Maas en Venray versterkt met voltooiing Programma Maasgaard
Tijdens een feestelijke bijeenkomst op 10 december presenteerden Provincie Limburg, Waterschap Limburg, gemeente Horst aan de Maas en gemeente Venray de resultaten van Programma Maasgaard. De samenwerking is een serie van twaalf projecten en tal van toevoegingen, die diverse functies in de regio aanzienlijk hebben verbeterd. Onder andere de projectresultaten, twee fietsroutes, een boekje met verhalen en vier video’s laten het succes van de samenwerking zien.
Wat begon als een actieve bundeling van krachten tussen vier overheden, leidde tot een ambitieus samenwerkingsverband tussen Provincie Limburg, Waterschap Limburg, gemeente Horst aan de Maas en gemeente Venray. Wat volgde was een reeks projecten die het landschap, de landbouw, de natuur en de recreatiemogelijkheden naar een hoger niveau tilden. Door deze samenwerking zijn projecten gerealiseerd die hebben bijgedragen aan een betere leefomgeving voor inwoners, ondernemers en recreanten. Met daarbij een duurzamer toekomstperspectief voor de natuur, landbouw en het landschap.
Concrete resultaten
Het Programma Maasgaard richtte zich op drie deelgebieden: De Peel, Beekdalen en het Maasdal. In elk gebied zijn bijzondere resultaten te herkennen. Onder de noemer van goudgroene en zilvergroene natuur, hebben de Heidsche Peel en de Heere Peel een noemenswaardige ontwikkeling doorgemaakt in natuurherstel. Bij de Lollebeek en Castenrayse Vennen werkten agrariërs mee aan natuurherstel, wat leidde tot verbeteringen bij het Schaatsven en bijdroeg aan een goedwerkend beeksysteem met de juiste functie op de juiste plek. Verderop in Wanssum is een nevengeul aangelegd bij de vuilvanginstallatie, zodat vissen en kanoërs makkelijker hun weg vinden vanuit de Groote Molenbeek richting de Maas. Andere nieuwe verbindingen zijn terug te zien in de recreatieve en cultuurhistorische hoek. Denk aan de aanleg van een fietsbrug en extra parkeerplaatsen bij de Molenbeek van Lottum. Maar ook de koppeling tussen de oorlogsbegraafplaats in Ysselsteyn en de kazematten in Griendtsveen, door middel van fiets- en wandelroutes, zetten het gebied op de kaart. Dit is slechts een greep van de uitwerkingen die voortvloeiden uit Programma Maasgaard.
Blijvende impact
De kracht van Maasgaard schuilt in de langdurige commitment, waarin alle betrokken partijen hun opgaves, visies en middelen samenbrachten. De stuurgroep benadrukt unaniem het belang van de samenwerking: “Door onze krachten te bundelen, hebben we natuur, landbouw, water en recreatie met elkaar verbonden op een manier die recht doet aan de unieke kwaliteiten van het Maasdal, de beekdalen en het gebied rond de Peel. De verbetering van groenblauwe structuren, herstelde beekdalen en een vergrote biodiversiteit zijn tastbare resultaten van ons gezamenlijke werk.” Met deze slotbijeenkomst wordt Programma Maasgaard officieel afgesloten, maar de impact van de gerealiseerde projecten blijft voor toekomstige generaties zichtbaar door de hele regio.