Herhaalde oproep aan agrariërs: dicht spoelsleuven!


Om het onderhoudswerk zoals maaien goed en veilig te kunnen doen, moeten de onderhoudspaden van het waterschap altijd vrij en toegankelijk zijn voor de onderhoudsmachines.

Als gevolg van het recordnatte jaar 2023 en het zeer natte eerste halfjaar van 2024 zien we heel veel spoelsleuven van agrariërs langs onze beken. Het gaat om honderden sleuven! Ze worden gegraven naar de beek om het overtollige water van het land af te krijgen. Dit zorgt voor onveilige en onwenselijke situaties langs onze beken. Machines kunnen in de sleuven terecht komen of de maaiwerkzaamheden kunnen niet plaatsvinden. Hiermee worden ook andere agrariërs benadeeld. Het graven van spoelsleuven is verboden en in strijd met de zorgplicht die voor een goed werkend watersysteem in acht moet worden genomen. Kortom: maak de spoelsleuven zo snel mogelijk dicht!

Andere nadelen van spoelsleuven

Er kleven nog andere nadelen aan de spoelsleuven. Door het laten aflopen van het water, komt zand mee in de beek. Dit verhoogt de bodem waardoor minder water kan worden afgevoerd. Ook zien we op diverse locaties dat de spoelsleuven zorgen voor uitspoelingen van het talud van de beek waardoor de beekbodem ook hoger komt te liggen. Hierdoor functioneert de beek slechter. Door de spoelsleuven stromen ook meststoffen en gewasbestrijdingsmiddelen mee de beek in, waardoor de waterkwaliteit achteruitgaat. Dat is weer in strijd met de Kader Richtlijn Water waar we in 2027 aan moeten voldoen.