Jaarlijkse najaarsinspecties in volle gang

Gepubliceerd op 20 september 2024

img_0208 (Breedbeeld)

In 2023 en 2024 is er extreem veel neerslag gevallen. Normaal gesproken is vooral het najaar en de winter een stuk natter. Dan moeten onze beken meer water afvoeren door neerslag, storm en smeltwater uit hoger gelegen gebieden. We noemen dit ook wel het hoogwaterseizoen. Ter voorbereiding op het hoogwaterseizoen, controleren onze inspecteurs alle kunstwerken (zoals stuwen) en waterkeringen van Waterschap Limburg grondig. Een waterkering is een bouwwerk dat bedoeld is om water tegen te houden, denk hierbij aan een grasdijk.

Wat doen we tijdens de najaarsinspectie?

Tijdens de najaarsinspectie voeren we op alle waterkeringen en kunstwerken grondige inspecties uit. De inspecteurs controleren onder andere de grasmat van dijken, rasters op vuilophopingen en de werking van technische installaties, zoals schuiven. Waar nodig wordt ook onderhoud uitgevoerd.

Bij hoogwater worden de openingen in een kering gesloten om het achterliggende gebied te beschermen. Bij de najaarsinspectie kijken we of alle keermiddelen naar behoren werken. Sluiten de keermiddelen geheel volgens de normen van het sluitprotocol? Dan weten we zeker dat alles het goed doet en er geen vuilophoping is die afsluiting verhindert. De proefsluiting zorgt ervoor dat - wanneer het nodig is - onze systemen klaarstaan om  water tegen te houden.

Voorbereid op het hoogwaterseizoen

Het hoogwaterseizoen loopt officieel van 15 oktober tot 15 maart. Waterschap Limburg rondt voor de start van het hoogwaterseizoen de inspecties af. De najaarsinspecties stellen ons in staat om vroegtijdig eventuele gebreken te zien en op te lossen. Een belangrijke klus waarmee we voorbereid én veilig het komend hoogwaterseizoen ingaan.