Kleppen grootste zelfsluitende waterkering geplaatst in Steyl


Vanaf dinsdag 30 juli zijn op Steyl, nabij Venlo, de eerste kleppen gemonteerd van de zelfsluitende waterkering die daar aan de Maas gerealiseerd wordt. Tot en met 9 augustus worden er 12 keringdelen ingehesen en later volgen de laatste 2 kleppen in het fietspad. De zelfsluitende waterkering bestaat uit gekoppelde, scharnierende kleppen die gemonteerd zijn aan een betonnen bak. Bij hoogwater loopt die bak vol water en die kracht stuwt de kleppen omhoog tot een kering. Bijna 140 meter zelfsluitende waterkering met een hoogte van 3 meter beschermt Steyl – en het gebied daarachter – dan tegen hoogwater. Bij reguliere waterstanden liggen die kleppen plat en zijn ze onderdeel van het verblijfsgebied aan de Maas.

De kering die wordt gerealiseerd is een zogenoemde Vlotterkering®. Deze kering bestaat uit een opdrijvende vlotter, scharnierende kleppen met rubberen waterafdichtingen op een betonnen bak met in- en uitstroomopeningen. De totale kering is 134 meter lang en bestaat 14 kleppen waarvan er 12 straks dienen als plein en 2 zijn er verwerkt in het fietspad. Iedere klep weegt 11 ton en is voorzien van 3 EPS-drijflichamen die ieder 300 kilogram wegen. Iedere klep werkt met vier scharnieren. De kleppen zijn geproduceerd door Hollandia Infra, onderdeel van de Dijkzone Alliantie waarvan ook Ploegam en Dura Vermeer onderdeel uitmaken.

klep in fabriek hollandia
De kleppen in de fabriek van Hollandia Infra

Waterdicht maken en grondwerk volgende stappen

Vanwege de waterdichtheid komt het inhijsen en monteren van deze tonnenzware kleppen op de millimeter nauwkeurig. Na het inhijsen van de kleppen staat het afmonteren van de rubberen waterafdichtingen van de kering en het testen van de waterdichtheid op het programma voor september en oktober. Zo zorgen we ervoor dat de nieuwe kering gereed is voor het hoogwaterseizoen dat officieel 15 oktober start. Vanaf eind augustus wordt er ook gestart met afrondende infrastructurele werkzaamheden binnendijks. Denk dan aan straatwerkzaamheden en kabels en leidingen voor straatverlichting en hemelwaterafvoer. Naar verwachting zijn alle werkzaamheden begin 2025 afgerond.

Steyl_inhijsen_zelfkerende_schotten_1-kl
Via het veerpont komen de kleppen aan
Steyl_inhijsen_zelfkerende_schotten_4-kl
Inhijsen van de klep
Steyl_inhijsen_zelfkerende_schotten_10_kl
Inhijsen van de klep.
Steyl_inhijsen_zelfkerende_schotten_19-kl
De klep wordt aan 4 scharnieren vastgemaakt.

Hoogwaterbeschermingsprogramma

De realisatie van de zelfsluitende waterkering in Steyl is onderdeel van het landelijke Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP). De grootste dijkversterkingsoperatie sinds de Deltawerken. In dit programma verbeteren waterschappen en Rijkswaterstaat de komende dertig jaar ruim 2.000 kilometer aan dijken in heel Nederland. Ongeveer 175 km hiervan ligt in Limburg. Waterschap Limburg werkt iedere dag aan sterke dijken om bewoners en bedrijven in het Maasdal te blijven beschermen tegen het toekomstige hoogwater. Dat vraagt om slim samenspel met partners en betrokkenen. Samen bepalen we wat belangrijk is voor het gebied. Zo bouwen we met het oog op de toekomst aan een hoogwaterveilig én aantrekkelijk Limburgs Maaslandschap.


Lees meer over dijkversterking Steyl - Maashoek