Met een natte bodem de wintermaanden in

Gepubliceerd op 13 december 2024

Foto1 (Breedbeeld)

De wintermaanden staan weer voor de deur. Door de (te) hoge grondwaterstanden gaan we de winterperiode in met een natte bodem. De huidige omstandigheden kunnen ervoor zorgen dat bij de nodige nieuwe neerslag op sommige plekken wateroverlast ontstaat. We zien dat naast 2023 ook 2024 een bovengemiddeld nat jaar is. Op veel plekken in Limburg was in november al ruimschoots de jaargemiddelde hoeveelheid neerslag gevallen. Alles wat nu nog valt, is extra.

Terugblik op 2024

Door de vele neerslag van dit jaar traden beken buiten hun oevers en hielden kelders het niet droog (die voorheen daar geen last van hadden). Ook agrariërs hadden te kampen met het teveel aan water. Daarnaast had de natuur op sommige plekken te lijden onder de natte omstandigheden. Tussen 1 september 2023 en 30 november 2024 vielen er bijvoorbeeld in Weert zo'n 55 emmers neerslag per vierkante meter meer dan gemiddeld. Dat zijn grote hoeveelheden.

Hoge grondwaterstanden

De grote hoeveelheid regen heeft gezorgd voor uitzonderlijk hoge grondwaterstanden in de winter van 2023/2024. In de zomer dalen de grondwaterstanden normaal weer. De grondwaterstanden zijn dit jaar minder ver gedaald dan normaal door de vele neerslag en het hoge startpunt van afgelopen vorige winter.

Tabel hoeveelheden neerslag 2024

Wat doet het waterschap?

Bestuurder Chrit Wolfhagen legt uit: “Als waterschap doen we er alles aan om de wateroverlast te beperken. Helaas hebben we op het weer geen invloed en is het (grond)watersysteem maar in beperkte mate stuurbaar. We houden de stuwen waar nodig in de laagste stand en zorgen ervoor dat het water zo snel mogelijk kan worden afgevoerd via onze beken. Wij zijn constant bezig met zo'n 50 medewerkers om maatwerk te leveren. Elke dag leren we nog bij en proberen we het beter te doen.“

Lokale verschillen

Er zijn veel regionale verschillen te zien in Limburg. Waar het grondwater in Arcen hoog staat, is dat op andere locaties in mindere mate het geval. Dat vraagt om maatwerk in het nemen van maatregelen. Want wat voor het ene gebied gunstig werkt, kan nadelig zijn voor het andere.

Voorbereiden op extreem weer

Droge en natte periodes wisselen elkaar steeds vaker af. Daarom werkt het waterschap aan een robuust watersysteem. We blijven verbeteren, zodat we beter inspelen op de actuele situatie en voorbereid zijn op extreem weer als gevolg van de versnelde klimaatverandering. Maar voorbereid zijn is ook een taak van inwoners zelf. Bij langdurig natte periodes kunnen bijvoorbeeld natte kelders niet voorkomen worden.

Wilt u ook iets melden?

Heeft u ook een melding over wateroverlast? Geef dit dan door aan ons meldingenloket via www.waterschaplimburg.nl/melden

Meer informatie: