Verbetering Spiekerbeek afgerond voor betere doorstroming

Gepubliceerd op 19 december 2024

Afgeronde werkzamheden Spiekerbeek-3 (Breedbeeld)

De laatste hand is gelegd aan de werkzaamheden bij de Spiekerbeek in Ven-Zelderheide (gemeente Gennep). Bij hevige regenval kon het water in de beek eerder niet goed wegstromen. Het vernieuwde profiel, samen met de duikers en stapelstenen, zorgt ervoor dat de beek beter bestand is tegen piekbuien.

De Spiekerbeek ontspringt ten westen van Ven-Zelderheide tussen de weilanden en mondt uit in de Schravelsebeek, die kort daarna uitmondt in de Niers. De laatste 750 meter tot aan de Schravelsebeek heeft het waterschap de afgelopen weken onder handen genomen. Doel van de werkzaamheden was het realiseren van een goede doorstroming tijdens piekbuien, het optimaliseren van de bereikbaarheid voor beheer en onderhoud en het verbeteren van de veiligheid voor de omgeving. De taluds van de beek waren erg diep ingesleten. Door risico op verzakking konden er gevaren ontstaan voor beheer, onderhoud en bouwwerken nabij de beek.

Nieuwe inrichting

Om de betere doorstroming te bereiken kreeg de Spiekerbeek onder andere een nieuw profiel. De duiker onder de Vensestraat is verlengd, zodat het water meer ruimte krijgt. Ook is er een onderhoudspad aangelegd voor beter beheer en onderhoud. Stapelstenen zorgen ervoor dat de in- en uitstroomvoorzieningen stevig blijven. In samenwerking met de gemeente Gennep is de duiker onder de kerkvonder en Hogeweg ook vervangen. Deze bleek in een slechte staat te verkeren.

Nu de uitvoering achter de rug is, is het systeem klaar voor gebruik. Het waterschap kan met dit nieuwe watersysteem het water in de toekomst beter doorvoeren en de veiligheid beter waarborgen. De verwachting is dat deze nieuwe inrichting, bij een gebruikelijk weerbeeld, zijn functie zal bewijzen de komende jaren.

Afgeronde werkzamheden Spiekerbeek-1
Stapelstenen en nieuwe duiker bij de Spiekerbeek

Meer informatie

Met afronding van de uitvoering, gaat het project verder naar de nazorgfase. Tijdens deze laatste periode wordt het BOM (beheer, onderhouds- en monitoringsplan) opgesteld. In dit plan wordt vastgelegd hoe het waterschap haar watergangen en objecten beheert, onderhoudt en monitort op basis van de nieuwe inrichting.

Tijdens deze laatste fase komt de eindstreep van het project in zicht. Geïnteresseerden kunnen de projectpagina nog tot één jaar na afronding van het project raadplegen. Hier is alle actuele informatie terug te vinden.