Voorbereiden op het natte seizoen


08.10.24 Kunstwerken-Peelkanalen-2024 (Breedbeeld)

De jaren 2023 en 2024 zijn extreem nat geweest. Hierdoor zijn de grondwaterstanden in Limburg nog steeds hoog of zelfs zeer hoog voor de tijd van het jaar. De herfst is begonnen en die is samen met de winter normaal gesproken een stuk natter (geen goed uitgangspunt dus). Hier bereidt Waterschap Limburg zich stevig op voor.

Dit doen we door de jaarlijkse inspecties van onze kunstwerken (bijvoorbeeld stuwen) en waterkeringen en door de hoogte van de stuwen aan te passen aan de weersomstandigheden. Deze week is dit al aan de orde omdat de voorspelling is dat de resten van orkaan Kirk met name op woensdag en donderdag regen kunnen brengen.

Verlagen van de stuwen

Om wateroverlast zoveel mogelijk te voorkomen, zetten we stuwen een stand lager. Daarnaast zetten we stuwen lager als het water problemen geeft op het land van agrariërs. Zij moeten nog gewassen oogsten en hebben al veel te lijden gehad onder de natte omstandigheden.

Wij staan graag voor je klaar

Ben je van mening dat een stuw bij jou in de omgeving omlaag moet? Geef dit dan door via het meldingenloket van Waterschap Limburg.

We helpen jou zo goed mogelijk en bieden maatwerk.

Wil je weten wat peilbeheer is en hoe wij hiermee omgaan? Meer informatie over peilbeheer.

Wil je weten hoe je je kunt voorbereiden op hoogwater en wat de overheden doen? Ga dan naar www.wachtnietopwater.nl.