Aanpak wateroverlast in het Bunder- en Elslooërbos
In het Bunder- en Elslooërbos bij Geulle stroomt de Leukderbeek, een belangrijke plek voor de bedreigde vuursalamander. Helaas zorgt extreme regenval hier steeds vaker voor problemen. Water dat van hoger gelegen gebieden komt, stroomt snel naar beneden en neemt zand en grind van het voetpad mee. Dit materiaal belandt in de beek en het bos, waardoor de omgeving schade oploopt en het pad al een langere tijd is afgesloten voor wandelaars. Ook huizen in de buurt ondervinden overlast. Het aanpakken van deze problemen is noodzakelijk, zowel voor de mensen als voor de natuur.
Beschermde vuursalamander
De vuursalamander is een unieke en beschermde diersoort die in Nederland alleen nog in Zuid-Limburg voorkomt, voornamelijk in het Bunder- en Elslooërbos. De larven van de vuursalamander leven in de voortplantingspoelen in- en rondom de Leukderbeek.
Wat doen we eraan?
Om de problemen in het gebied aan te pakken is er een samenwerkingsovereenkomst (SOK) tussen gemeente Meerssen, Provincie Limburg en Waterschap Limburg getekend. Alle partijen dragen een stuk van de oplossing. Zo is binnen deze samenwerkingsovereenkomst het beschermen van het N2000-gebied (waaronder het Bunder- en Elslooërbos) de taak van Provincie Limburg, is de gemeente Meerssen verantwoordelijk voor het rioleringsnetwerk en het waterschap voor het oplossen van waterknelpunten.
Het doel is om het regenwater op de hoger gelegen delen zoveel mogelijk vast te houden. Waar het water toch naar beneden stroomt, dat af te remmen of in goede banen te leiden. Dit moet de overlast verminderen en de natuur beschermen.
Uitdagingen
De complexiteit van het gebied en verschillende belangen van diverse partijen waar we rekening mee moeten houden, maakt dat de plannen vaker zijn aangepast. Het duurt daarom langer dan gewenst om met de uitvoerende werkzaamheden te beginnen. Daarnaast vraagt de uitvoering om een grotere financiële investering dan in eerste instantie was berekend.
Het plan is om in het derde kwartaal van 2025 met de werkzaamheden te starten. Samen met onze partners proberen we waar mogelijk de processen te versnellen. Zo kijken we bijvoorbeeld of het vergunningstraject efficiënter kan verlopen. Hierbij zijn we afhankelijk van de medewerking van verschillende partijen en de omgeving.
Samen werken aan een snellere start
Momenteel worden de plannen verder uitgewerkt volgens de samenwerkingsovereenkomst tussen Provincie Limburg, gemeente Meerssen en Waterschap Limburg. De uitvoering van het plan heeft hoge prioriteit en we werken er hard aan om de startdatum van 2025 te halen. De werkzaamheden zullen ongeveer 8 maanden duren, maar dat hangt af van het weer en de situatie ter plekke.
Betrekken van de omgeving
Tot nu toe is de omgeving met brieven geïnformeerd en hebben er twee informatieavonden plaatsgevonden. Met stakeholders zijn er keukentafelgesprekken geweest. Voor meer informatie over de participatie verwijzen we naar het participatieplan. We blijven de omgeving op de hoogte houden van de ontwikkelingen en betrekken betrokkenen waar mogelijk. Kijk voor meer informatie over dit project op onze projectpagina.