Het laatste nieuws
Zoeken in de index
Waterschap bestrijdt grote waternavel
Waterschap Limburg voert een verwoede strijd tegen de grote waternavel. Deze plant is een invasieve exoot met een grote impact. Hij groeit enorm snel en kan een waterloop volledig overwoekeren. Een klein stukje dat wegdrijft, kan op een andere plek het begin zijn van een nieuwe groeihaard. Bestrijding van deze invasieve plant is moeilijk en duur. Deskundig personeel met getraind oog verwijdert handmatig tijdens de zomermaanden de plantjes met wortel en al.
Mogelijke aanscherping onttrekkingsverbod oppervlaktewater
Boeren en tuinders die in de knel komen met beregenen, mocht er een aanscherping komen op het
onttrekkingsverbod op oppervlaktewater, kunnen dat tot maandagochtend melden bij Waterschap
Limburg.
Samen aan de slag in Einighausen met aanpak wateroverlast
Waterschap Limburg en de Gemeente Sittard-Geleen hebben een intentieovereenkomst getekend. Zij gaan samen aan de slag om de wateroverlast in Einighausen te verminderen
Extra maatregelen door droogte
Waterschap Limburg neemt aanvullende maatregelen in verband met de droogte. Zo zal er extra kanaalwater worden gepompt naar een deel van het bekenstelsel en wordt het gebruik van beekwater verder beperkt voor de kapitaalintensieve teelt.
Rijk en Limburgse overheden presenteren precies één jaar na watercrisis een gezamenlijke aanpak die Limburg waterveiliger maakt
Precies één jaar na de watercrisis die Limburg vorig jaar keihard trof, hebben alle Limburgse overheden in het bijzijn van minister Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) een bestuursovereenkomst getekend tussen Rijk, Provincie Limburg en Waterschap Limburg om zo Limburg waterveiliger te maken voor de toekomst. Dit alles gebeurde op 14 juli 2022 tijdens een bijeenkomst in Valkenburg aan de Geul, de gemeente die het zwaarst getroffen werd tijdens de watercrisis. Het afgelopen jaar hebben alle overheden hard gewerkt aan het herstel van de schade als gevolg van de overstromingen en gezocht naar oplossingen en maatregelen om in de toekomst de inwoners van Limburg beter te beschermen en voor te bereiden op dergelijke extremen. Het Programma Waterveiligheid en Ruimte Limburg (WRL) zal uitvoering geven aan deze gezamenlijke ambitie en gaat exact een jaar na de watercrisis van start.
Altijd op de hoogte van de actuele watersituatie in Limburg
Op 11 juli lanceert Waterschap Limburg het ‘Waterbeeld Limburg’. Dit informatiepunt is gebouwd om mensen sneller en beter te informeren over de meest actuele watersituatie.
Onttrekkingsverbod oppervlaktewater in Limburg
Waterschap Limburg heeft vanaf donderdag 14 juli om 12.00 uur een onttrekkingsverbod voor beken en sloten (oppervlaktewater) in Limburg ingesteld. Het verbod geldt voor iedereen en voor alle onttrekkingen.
#eenjaarlater in de Centrale Regiekamer, Roermond en Valkenburg
Deze week is het een jaar geleden dat Limburg werd getroffen door hoogwater. We kijken met drie korte filmpjes terug en vooruit op het hoge water.
Hoogwatercrisis: 1 jaar later
14 juli is het een jaar geleden dat Limburg getroffen werd door het hoogwater. Als Waterschap Limburg staan we stil bij dit moment. De komende weken laten we zien wat we als waterschap hebben gedaan sinds juli vorig jaar, wat er de komende tijd én op de langere termijn op de planning staat, en wat inwoners zelf kunnen doen om het water buiten de deur te houden.
Meer dan 20.000 kilo gewasbeschermingsmiddelen ingeleverd bij opruimactie
In Limburg is gedurende de actie ’Bezem door de middelenkast’ bij 442 agrariërs in totaal meer dan 20.000 kilo aan overtollige gewasbeschermingsmiddelen door een gespecialiseerd bedrijf ingezameld en verwerkt.