Het laatste nieuws
Zoeken in de index
Basis gelegd voor realisatie hoogwaterbescherming Roerdelta
De gemeente Roermond en Waterschap Limburg hebben een intentieovereenkomst gesloten en gaan samenwerken aan een goede multifunctionele oplossing voor het versterken en ophogen van de dijken in het plangebied Roerdelta.
Helderheid over tracékeuze voor dijkversterking en verlegging Arcen en Well
Het dagelijks bestuur van Waterschap Limburg heeft het voorkeursalternatief van de dijktrajecten Arcen en Well vastgesteld. Ook Minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat steunt de tracékeuze voor dijkverlegging (systeemmaatregel) in Arcen en Well uit het voorkeursalternatief. Daarmee is de weg vrij om een bestuursovereenkomst voor te bereiden en toe te werken naar de definitieve voorkeursbeslissing van de Minister om de planuitwerking te starten. Die mijlpaal volgt naar verwachting eind dit jaar.
Limburgse Watersysteem Analyse (LIWA)
De Provincie Limburg en Waterschap Limburg hebben afgelopen jaar een Limburgse Integrale Watersysteem Analyse (LIWA) uitgevoerd. Een analyse naar mogelijke maatregelen om te komen tot een klimaatbestendig, schoon en robuust watersysteem. Ook verschillende samenwerkingspartners zijn betrokken bij LIWA.
Waterschap bereidt vergroting drie regenwaterbuffers in Oirsbeek voor
Op 7 juli heeft het Dagelijks Bestuur van Waterschap Limburg het Ontwerp Projectplan Waterwet Oirsbeek Fase 1 vastgesteld. Het ontwerpprojectplan en het bijbehorende ontwerpbesluit tot wijziging van de legger zullen van 14 juli tot en met 24 augustus 2020 ter inzage liggen. Deze stukken gaan over het vergroten van drie bestaande regenwaterbuffers.
Duidelijkheid over dijkontwerp in Nieuw Bergen
In Nieuw Bergen wordt de dijkversterking aangepast zodat enkele waardevolle landschapselementen behouden kunnen blijven. Kenmerkende steilranden blijven in tact en de bomenkap kan worden ingeperkt. Ook zal het dijktracé 30-35 cm lager worden uitgevoerd. Dit hebben Provincie Limburg, gemeente Bergen en Waterschap Limburg besloten. Hiermee blijft een aantal voor de gemeente Bergen belangrijke landschapselementen behouden en tegelijkertijd wordt gezorgd voor de noodzakelijke wettelijke hoogwaterveiligheid. De dijkversterking bij Nieuw Bergen is onderdeel van het landelijke Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP).
Herinrichting Gebied Kwistbeek in herfst van start
In het najaar start Waterschap Limburg met de herinrichting van Gebied Kwistbeek om een klimaatbestendige beek te kunnen realiseren. De kans op wateroverlast in het beekdal tussen de Stogger in Helden en de Maas in Baarlo neemt daarmee aanzienlijk af. Het dagelijks bestuur van Waterschap Limburg stelde daartoe vandaag het Projectplan Waterwet Herinrichting Kwistbeek vast.
Vissterfte in de Geleenbeek
In de Geleenbeek nabij de Paardenstraat te Sittard zijn tientallen dode vissen aangetroffen. De oorzaak van de vissterfte is op dit moment niet met zekerheid vast te stellen.
Realisatieovereenkomst project ‘Fietsverbinding en watermaatregelen Heuvelland-Parkstad
Gemeenten Gulpen-Wittem, Heerlen en Voerendaal, Waterschap Limburg en Provincie Limburg tekenen op
29 juni in het provinciehuis een overeenkomst voor het project ‘Fietsverbinding en watermaatregelen
Heuvelland-Parkstad’. Wethouder Pierre Verbraak: “Het geld is geregeld, het ontwerp is gereed: aan de
slag met de uitvoering zodat er over 2 jaar een mooi en veilig fietspad ligt tussen Parkstad en het
Heuvelland en wateroverlast bestreden wordt.”
Oorzaak verkleuring Caumerbeek Heerlen bekend
De oorzaak van de eerder gemelde verkleuring van de Caumerbeek is bekend. Het advies om contact met het water te mijden komt per direct te vervallen.
Water vasthouden vast onderdeel management boerderij
In Thull (gemeente Schinnen) nemen drie ondernemers met elkaar maatregelen om water vast te houden op hun landbouwpercelen met aardappelen en bieten. Zo bepalen zij in onderling overleg de locatie van boerenbuffers en planten zij gewassen met de contouren van het landschap mee. Dat doen zij om wateroverlast na hevige regenval te voorkomen en in periodes van droogte te kunnen gebruiken.