Het laatste nieuws
Zoeken in de index
Wandel of fiets langs de Groote Molenbeek in Horst
De Groote Molenbeek is ongeveer 31,5 km lang en ligt in Noord-Limburg, ten westen van de Maas. Het grootste gedeelte van de Groote Molenbeek is inmiddels heringericht. Een van deze laatste ontbrekende, verbindende trajecten is het traject tussen de Tienrayseweg en de spoorlijn Venlo-Nijmegen; gelegen in de gemeente Horst aan de Maas. Dit traject wordt “A73 Oost” genoemd en is ongeveer 3,6 km lang
Campagne WATERKLAAR van start
Ons klimaat verandert. We hebben steeds vaker te maken met extreme regenval, wateroverlast en langdurige perioden van droogte.
Dagelijks bestuur Waterschap Limburg bekend
Vandaag is tijdens de tweede vergadering van het Algemeen Bestuur van Waterschap Limburg het nieuwe Dagelijks Bestuur benoemd. Dit gebeurde na een voorspoedige formatie onder leiding van formateurs Marc Breugelmans en Peter Pustjens.
Judith van de Mortel: “In 2030 worden alle agrarische bodems in Nederland duurzaam beheerd”
Dr. Judith van de Mortel, lector Gezonde plant op een vitale en duurzame bodem bij HAS Hogeschool, heeft op 9 mei in Villa Flora in Venlo haar inaugurele rede gegeven. Dit deed ze op een bijzondere manier: alle genodigden gingen met een denkbeeldige tijdmachine vooruit naar het jaar 2030 waar ze Judith ontmoetten. Judith keek vervolgens terug naar het jaar 2019 en stelde dat ze hoopt dat de sector in de tussenliggende jaren bereikt heeft dat alle agrarische bodems in Nederland duurzaam beheerd worden door verschillende aanpakken te combineren. Om dit te illustreren schetste ze een beeld van hoe de agrarische onderneming er in 2030 uitziet. Met het lectoraat wil ze hieraan bijdragen.
Stuwen en peilgestuurde drainage verplicht op hoogste stand
Het voorjaar is droog begonnen. Tot nu toe levert dit geen directe problemen op, maar een aantal beken is al drooggevallen. Waterschap Limburg houdt de situatie nauwlettend in de gaten. Het bestuur van het waterschap heeft deze week besloten de peilen van stuwen en peilgestuurde drainage verplicht op het hoogste niveau te zetten. Dit geldt voor eigen stuwen, maar ook stuwen van agrariërs, natuurbeheerders en gemeenten.
Het nieuwe zwemseizoen is weer begonnen
Zwemmen in natuurwater is gezond, maar niet geheel zonder risico’s. Om te voorkomen dat u ziek wordt, moet het water van de zwemplekken aan strenge normen voldoen. Daarbij kunnen er in open water onzichtbare gevaren op de loer liggen, zoals obstakels en gevaarlijke koudestromen. Daarom mag u niet zomaar overal in het water springen en is zwemmen alleen toegestaan bij officiële zwemlocaties die door Waterschap Limburg gecontroleerd worden.
Extra rijksbijdrage voor wateroverlastproblemen gemeente Meerssen
De regering komt met extra geld voor het aanpakken van de wateroverlastproblemen in de gemeente Meerssen. De gemeente en Waterschap Limburg hebben samen een projectvoorstel ingediend dat nu is goedgekeurd. Meerssen is daarmee een nationale gebiedspilot en kan rekenen op een bijdrage van 3 miljoen euro.
17 Bevers gedood in 2019
In de periode december 2018 tot en met april 2019 heeft Waterschap Limburg 17 bevers gedood. Dit was nodig omdat de dieren schade veroorzaakten binnen het watersysteem. Nu er jonge bevers geboren zijn, is het waterschap gestopt met het doden van bevers.
Informatieronde Waterschap Limburg afgerond
Vrijdagochtend 19 april jl. vond de openbare bijeenkomst plaats voor de ondertekening van het bestuursakkoord 2019-2023.
Nieuwe kansen in aanpak wateroverlast in het Gulpdal
Bestuurders van Staatsbosbeheer, gemeente Gulpen-Wittem, Provincie Limburg en Waterschap Limburg hebben in oktober 2018 een handtekening gezet onder een overeenkomst om gezamenlijk maatregelen te treffen tegen wateroverlast in het Gulpdal. Aanleiding hiervoor was de flashflood die in juli 2012 met name in Slenaken grote overlast en schade heeft veroorzaakt. De opgave om wateroverlast in het Gulpdal te beperken is een puzzel waarbij de vier partners over de grens heen kijken.