Waterschap Limburg paraat in verband met hoogwatergolf Maas
De waterafvoer in de Maas normaliseert zich. De crisisorganisatie van Waterschap Limburg is daarom opgeheven.
Update 13 januari 14:00 uur:
Geen problemen meer verwacht rondom hoogwater Maas
Waterschap Limburg verwacht dat zich de komende dagen geen problemen meer voordoen naar aanleiding van het hoogwater in de Maas en de beken en zijrivieren. Zondag in de loop van de dag bereikte de hoogwaterpiek Mook, waarna de hoogwatergolf onze provincie heeft verlaten. Nu ook de hoogwaterpiek Mook voorbij is, de waterafvoer afneemt en de verwachting dat het weer droog en koud blijft, wordt de crisisorganisatie van het waterschap opgeheven.
De maatregelen, zoals de geplaatste pompen in het zuiden, worden deze week weer opgeruimd. Alleen de pomp in Wessem blijft echter nog enkele weken staan.
Een deel van de opgebouwde pompen en coupures in het noorden blijft voorlopig ook staan. Dit heeft onder meer te maken met de vorst die ervoor zorgt dat wij de coupures niet kunnen afbreken. Bij strenge vorst kunnen deze namelijk niet worden afgebroken. Ook kan het zijn dat er nog wegen en paden afgesloten zijn. De gemeentes zijn hiervoor verantwoordelijk.
De komende dagen gaan dijkwachten de dijken controleren. Verder zullen we op cruciale plekken stronken en takken uit de beken halen die tijdens het hoogwater zijn meegevoerd, zodat zij geen stremming kunnen veroorzaken.
Update 10 januari 15:00 uur:
Vanmorgen vroeg heeft de Maas de piek bereikt bij Maastricht. De waterstand daalt op dit moment. Voor ons eigen beeksysteem geldt dat het water daalt en hebben zich geen bijzonderheden voorgedaan. Vannacht zijn in Zuid-Limburg de laatste acties uitgevoerd. Hier gaat om het plaatsen van pompen en het aanbrengen van coupures. Coupures zijn doorgangen in de dijk die in tijden van hoog water worden afgesloten met mobiele keringen. Soms waren er wat problemen met het bereiken van de locaties door de sneeuw.
Bij Roermond wordt het water verspreid over de Maasplassen. Hierdoor is de piek van de golfafvoer lager dan bij Maastricht, maar houdt het hoogwater wat langer aan. Rijkswaterstaat verwacht dat de piek in Roermond op 11 januari in de avond is. Voor Venlo is dit in de nacht van 11 op 12 januari en voor Mook in de avond van 12 januari. Het waterschap heeft de benodigde voorbereidingen getroffen in het noorden van de provincie of zal dit het komend weekend doen. Er zijn bijvoorbeeld al pompen geplaatst bij de Springbeek in Blerick en de Kwistbeek in Baarlo. Bij Well en Arcen zijn coupures opgebouwd.
Kwelwater
Bewoners die vlak aan een dijk wonen, kunnen de komende dagen zogenaamd kwelwater zien. Dit is water dat door de druk op de dijk via het grondwater achter de dijk terecht komt. Op plekken waar we denken dat er overlast kan ontstaan, worden pompen ingezet.
Vooruitzichten
De komende dagen blijft het koud en stabiel weer. Dit is gunstig voor de waterstanden. Het smelten van de sneeuw in de Ardennen gebeurt geleidelijk. Daarom zal dit niet zorgen voor een tweede piek.
Update 9 januari 22:00 uur:
De waterafvoer van de Maas bij Maastricht ligt, na een korte piek op 1900 kubieke meter, nu weer op 1800 meter. De laatste verwachting is dat door de aanvoer vanuit België het water nog een beetje kan stijgen. Ook vannacht houden we de waterstanden/afvoeren in de gaten en komen in actie als dat nodig is.
Update 9 januari 18:00 uur:
Maas blijft stijgen
De waterafvoer van de Maas stijgt nog steeds en is nu rond de 1800 kubieke meter per seconde. Dat betekent dat we steeds meer maatregelen nemen om wateroverlast te voorkomen. Zo hebben we al op meerdere plekken pompen neergezet en zijn de nodige coupures in dijken gesloten.
Na een piek in de loop van vanavond stijgt het water in de Maas mogelijk verder, door de aanvoer vanuit de Belgische zijrivieren van de Maas. De laatste voorspellingen zijn hierover nog niet helemaal duidelijk. De golf verplaatst zich vervolgens langzaam noordelijker de provincie in.
Geul en Roer
De waterstand (waterafvoer) in de Limburgse zijrivieren van de Maas is niet verontrustend. De Geul blijft onder de kritieke waarden. De hoogste waterstand (piek) is Meerssen inmiddels gepasseerd.
De Roer stijgt naar zo'n 80 kubieke meter afvoer. Bij deze hoeveelheid nemen we ook bij deze rivier enkele (voorzorgs)maatregelen, maar we verwachten niet dat er problemen ontstaan.
De Swalm, de Worm en de Groote Molenbeek stijgen, maar dit zal niet leiden tot problemen. De Jeker, die vandaag ook gestegen was, daalt weer. In de andere beken in Limburg daalt de waterstand of is hij stabiel.
Update 9 januari 12:30 uur:
Donderdag 9 januari rond de middag waren er nog weinig problemen in onze beeksystemen. De afgelopen uren is er veel sneeuw gevallen in de regio. Dit is positief voor de waterafvoer, omdat sneeuw de snelheid waarmee het water in de beken stijgt, vertraagt ten opzichte van regenval. De verwachting is echter dat met name vanuit België meer water de Maas in zal stromen. Rijkswaterstaat heeft aangegeven dat de waterstand van de Maas in de loop van de avond bij Maastricht een piek zal bereiken.
Actuele situatie Geul
De Geul heeft momenteel een waterafvoer van ongeveer 15 kubieke meter per seconde. Dat is ruim onder de alarmeringswaarde. Er wordt verwacht dat deze afvoer vandaag nog licht zal stijgen, maar daarna zal de waterafvoer van de Geul naar verwachting weer dalen.
Waterschap Limburg houdt de situatie nauwlettend in de gaten. We nemen alvast een aantal maatregelen, zoals het plaatsen van pompen en het dichtzetten van coupures (doorgangen in dijken). Uiteraard informeren we via onze website en sociale media-kanalen als de situatie verandert.
Het is belangrijk dat u zelf ook alert bent en zich goed voorbereidt. Op de www.wachtnietopwater.nl vindt u tips om wateroverlast te beperken. Meer informatie over wie u wanneer moet bellen bij wateroverlast ziet u hieronder.
Waterstanden App
Meer informatie over de actuele waterstanden en de afvoer van de beken vindt u op www.waterstandlimburg.nl. U kunt ook de WaterstandLimburg-app downloaden in de App Store of Google Play Store.