Waterschap bestrijdt grote waternavel


Waternavel

Waterschap Limburg voert sinds een jaar op een aantal plaatsen in Limburg een verwoede strijd tegen de grote waternavel. Komend jaar breiden we de bestrijding nog verder uit, zodat we alle haarden aanpakken. Deze waterplant komt voor in beken en waterlopen. Deze plant behoort tot de zogenaamde invasieve exoten. Dat zijn planten die van nature niet in Nederland voorkomen en schadelijk zijn voor onze inheemse natuur. Deze plant komt van oorsprong voor in Zuid-Amerika en is ooit als vijverplant naar Nederland gehaald. Doordat vijvereigenaren planten(resten) in de natuur gedumpt hebben, heeft de grote waternavel zich kunnen verspreiden. Momenteel is de verkoop van deze plant in Nederland verboden.

Snelle groeier

De grote waternavel groeit snel onder zomerse temperaturen. Ze vormt forse matten met een laagdikte tot 0,5 m op en net onder het wateroppervlak. Licht en zuurstof kunnen dan niet meer doordringen. Hierdoor sterven waterplanten en fauna af. Op de oever worden oeverplanten verdrongen. De matten verhogen de weerstand in de beken en watergangen, waardoor de afstroming van water wordt bemoeilijkt.

Bestrijding

Het bestrijden bestaat uit het volledig verwijderen van deze planten. Daarbij moet voorkomen worden dat stukjes achterblijven of delen van de plant afdrijven, omdat deze weer kunnen uitlopen. De arbeidsintensieve methode voor bestrijding is vooral het handmatig verwijderen van deze planten. Bij grote hoeveelheden worden machines ingezet. We hebben hierbij ook de hulp ingeschakeld van NLG Buitenkansen. Dit is een sociale hovenier waar mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt werken.

Bestrijding gebeurt veelal in teams van drie personen. Eén persoon loopt in een waadpak door het water en ‘plukt’ de grote waternavel en plaatst deze meteen in een speciekuip, om verspreiding van losse delen te voorkomen. De andere twee verzamelen het geplukte materiaal en daarnaast trekken ze met een soort hark grote plakken grote waternavel op de kant.

Meer informatie