Start campagne "Voorjaar, maak je tuin Waterklaar"

Gepubliceerd op 16 april 2018

tuin

Steeds vaker krijgen we te maken met extreem weer. Langere perioden van droogte en hitte maar ook grote wateroverlast door enorme hoosbuien. Straten en tuinen die blank komen te staan door een stortvloed van regen of juist het verdrogen van bomen en planten omdat er wekenlang geen druppel water valt. Gelukkig kunnen we daar met z’n allen iets aan doen.

Water in de tuin

Met relatief eenvoudige middelen kunnen we de waterhuishouding in onze tuinen aanpassen zodat er minder overlast ontstaat. Zo constateerden de leerlingen dat bijvoorbeeld het water dat door de regenpijp van het klooster gaat, opgevangen kan worden in een regenton. Zodat zij in tijden van droogte het regenwater kunnen gebruiken voor het besproeien van de schooltuin. Maar ook meer groen in de tuin helpt het overtollige water beter en sneller afvoeren. Vandaar dat de kinderen na afloop allemaal een zakje met het fleurig bloemenmengsel van Horst aan de Maas mee naar huis kregen. Een fleurige tuin is ook nog eens beter voor vlinders en bijen.

Subsidie

Er zijn allerlei aanpassingen waarvoor het programma Waterklaar zich hard maakt. Een programma waar alle gemeenten in Noord- en Midden Limburg, Waterschap Limburg, Waterschapsbedrijf Limburg, Waterleidingmaatschappij Limburg en de Provincie Limburg aan mee werken. Voor het afkoppelen van regenpijpen verstrekken alle 15 gemeenten tussen Echt-Sussteren en Mook en Middelaar (samenwerkingsverband Waterpanel Noord) subsidie aan haar inwoners. Dit voorjaar hebben zich ook een aantal tuincentra aangesloten. Zij kunnen klanten adviseren over maatregelen in hun tuin.

Meer informatie

Wil je meer weten over de subsidieregeling van de gemeente Horst aan de Maas of hoe jij je tuin waterklaar kunt maken? kijk dan op www.waterklaar.nl. Op de website staan ook de aangesloten tuincentra waar je terecht kunt voor aanvullende adviezen.