Kratten in de grond tegen wateroverlast en droogte in Sittard.


Als deel van het project Corio Glana in Sittard legt aannemerscombinatie Strukton Den Ouden voor Waterschap Limburg en Gemeente Sittard Geleen op dit moment de laatste hand aan de infiltratievoorziening voor regenwater bij de Molenweg. De parkeerplaats tussen huisnummer 42 en 50 is weggegraven en op de bodem is een heel dun doek gelegd. Daarop zetten ze grote zwarte kratten. De kratten worden volledig ingepakt met doek en er komt ca 1 meter grond op. De parkeerplaatsen komen op deze plekken weer terug.

Wat doen deze zwarte kratten nu?

Bij hevige buien vangen de kratten het water op om wateroverlast te voorkomen. Daarna laten de kratten het water langzaam los naar de ondergrond. Hierdoor blijft het water in het gebied en kunnen bomen en planten beter groeien in droge periodes. Het doek om de kratten zorgt ervoor dat er wel water maar geen zand in de kratten kan spoelen. Zo raken de kratten niet verstopt. Door de stevigheid van de kratten kan er op het terrein wel weer geparkeerd worden en kan er groen aangeplant worden. De kratten zijn dus een onzichtbare hulp tegen verdroging en wateroverlast.

Project Corio Glana

De beek krijgt weer volop ruimte om op natuurlijke wijze door het landschap te kronkelen. Naast het herstellen van het natuurlijke, historische landschap heeft de herinrichting van de Geleenbeek ook een andere noodzaak. Denk aan de klimaatveranderingen waardoor het nodig is om meer water op te vangen. Een groter stromingsgebied voor de Geleenbeek is daarvoor nodig. In de wijk Beekdal wordt de wateroverlast deels aangepakt door regenwaterafvoer los te koppelen van de riolering en via de weg af te voeren naar het gebied tussen de buurt en de Geleenbeek. Hierdoor is er minder kans op wateroverlast én droogteschade in het verstedelijkt gebied. Daarnaast is een verbeterde waterkwaliteit én ruimte goed voor de ontwikkeling van verschillende soorten planten en dieren.

Meer informatie over het project Corio Glana vindt u hier.