Studenten winnen prijzen voor de Water Innovation Challenge
Tijdens de finale van de Water Innovation Challenge op vrijdagmiddag 17 juni zijn de meest innovatieve ideeën gepresenteerd voor de Limburgse waterketen. Een challenge opgezet door Waterschap Limburg, Waterschapsbedrijf Limburg en Waterleiding Maatschappij Limburg.
Studenten van diverse MBO's, hbo's en universiteiten bedachten en werkten tijdens de challenge ideeën uit rondom de beschikbaarheid van water, maar welke groepen wisten een award te bemachtigen?
Op zoek naar samenwerking en expertise
Het klimaat verandert in snel tempo. Het landschap wordt droger, maar Limburg krijgt ook te maken met extreme hoosbuien. Waterpartners staan daarom voor allerlei uitdagingen en vraagstukken die vragen om samenwerking en expertise. De balans vinden in watertekorten en wateroverschotten kunnen we niet alleen. Limburgse waterpartners Waterleiding Maatschappij Limburg (WML), Waterschapsbedrijf Limburg (WBL) en Waterschap Limburg (WL) daagden studenten van allerlei opleidingen en instituten uit om hiermee aan de slag te gaan tijdens de Water Innovation Challenge. Negen groepen studenten presenteerden hun plan tijdens de finale van 17 juni.
Gewonnen prijzen
Studenten deden mee aan de challenge in drie verschillende categorieën, met in elke categorie één prijs om te winnen. De Verbindingsprijs ging naar groep ‘Van Looswater naar Oogstwater’, met het idee voor agrariërs met watertekorten. De Waterketenprijs werd uitgereikt aan groep ‘Babylon 2.0’. Dit idee ging over het gebruik van groene tuinen op daken voor het welzijn van werknemers. De Eurekaprijs werd gewonnen door groep ‘Core’, met het idee om chemische stoffen efficiënter uit het water te halen. Zij wonnen ook de Publieksprijs. Het publiek stemde mee tijdens de finale middels een gezamenlijke stemronde. Bestuurder Arnold Jansen (WL), directeur Joyce Nelissen (WML) en directeur Geert Tummers (WBL) reikten alle prijzen uit.
Vervolg
De winnaars van de Verbindingsprijs, de Waterketenprijs en de Eurekaprijs ontvangen onder begeleiding van de waterpartners een ontwikkelingsbudget om zo het idee een vervolg te geven. Er wordt zo gekeken naar doorontwikkeling van het idee en waar mogelijk implementatie binnen de waterketen. De winnaars van de Publieksprijs krijgen een dag in de wereld van water, waarbij de studenten een kijkje mogen nemen bij Waterschap Limburg, Waterschapsbedrijf Limburg en Waterleiding Maatschappij Limburg.
“Als juryleden zijn we trots op de studenten die vandaag allerlei creatieve en innovatieve ideeën aan ons hebben gepresenteerd. We zijn enthousiast om deze ideeën verder te ontwikkelen binnen de waterketen”, aldus de juryleden van de Water Innovation Challenge.