Eerste subsidie Kansenregeling toegekend voor maatregel tegen wateroverlast in Nijswiller

Gepubliceerd op 15 april 2025

Nijswiller-wateroverlast-juni-2021 (Breedbeeld)

Om Limburg beter te beschermen tegen wateroverlast, heeft het programma Waterveiligheid en Ruimte Limburg (WRL) binnen de ‘Kansenregeling’ de eerste subsidie toegekend.

De gemeente Gulpen-Wittem ontvangt € 500.000 voor de aanleg van een hoogwatergeul bij de voormalige voetbalvelden in Nijswiller. Dit project draagt bij aan een gecontroleerde afvoer van water uit de Selzerbeek en helpt wateroverlast in Nijswiller te verminderen.

Slimme oplossing voor wateroverlast

Uit een inventarisatie door de gemeente Gulpen-Wittem bleek dat de ongebruikte voetbalvelden in Nijswiller een ideale locatie zijn voor maatregelen tegen wateroverlast. Door de aanleg van een natuurlijk ogende hoogwatergeul wordt het water beheerst afgevoerd, waardoor de Selzerbeek meer capaciteit krijgt en wateroverlast bovenstrooms wordt beperkt. Dit project heeft geen nadelige gevolgen voor omliggende dorpen en draagt bij aan een duurzamer watersysteem.

Wethouder Franssen (gemeente Gulpen-Wittem) is verheugd met de subsidie voor de hoogwatergeul. “In juli 2021 is onze gemeente zwaar getroffen door het hoogwater. Dat heeft in onze gemeente veel materiële, economische en emotionele schade veroorzaakt. Met deze subsidie kunnen wij op de korte termijn Nijswiller beter beschermen tegen toekomstig hoogwater. Het is een eerste stap, met de lange termijn aanpak hopen wij uiteindelijk onze hele gemeente beter te beschermen.

Samenwerking

Voor dit project werkt de gemeente nauw samen met Waterschap Limburg, de eigenaar van de Selzerbeek. Ook is er vooraf overleg geweest met WRL en diverse belanghebbenden. De totale projectkosten bedragen € 600.000, waarvan de gemeente Gulpen-Wittem zelf een deel financiert.

Josette van Wesch, bestuurder Waterschap Limburg: “Dit project in Nijswiller is een concreet voorbeeld van een maatregel die snel uitvoerbaar is en direct bijdraagt aan een robuuster watersysteem. Mooi hoe we met relatief eenvoudige ingrepen grote stappen kunnen zetten in het verminderen van wateroverlast.

Uitvoering en planning

De uitvoering van de werkzaamheden staat gepland voor het derde en vierde kwartaal van 2026. De komende periode wordt het schetsontwerp nog verder uitgewerkt in samenspraak met Waterschap Limburg en andere belanghebbenden. Daarna worden onderzoeken uitgevoerd en vergunningen aangevraagd.

schetsontwerp_hoogwatergeul_bovenaanzicht_

Schetsontwerp hoogwatergeul (bovenaanzicht)

Belangrijke stap in de strijd tegen wateroverlast

Gedeputeerde Michael Theuns, tevens voorzitter van de regionale actietafel van het programma WRL: “Met de toekenning van deze eerste subsidie laten we zien dat we korte termijn kansen benutten om Limburg beter te beschermen tegen wateroverlast. Dit project in Nijswiller is een concreet voorbeeld van een maatregel die snel uitvoerbaar is en direct bijdraagt aan een robuuster watersysteem. Tegelijkertijd blijft de langetermijnaanpak binnen het programma WRL van groot belang. Door nu in actie te komen én vooruit te blijven kijken, bouwen we samen aan een waterweerbaar Limburg."

Subsidieregeling_WRL_foto

Foto: Kerkstraat te Nijswiller tijdens de waterramp 2021

De eerste tranche van de Kansenregeling is nog tot 1 juli 2025 open voor nieuwe initiatieven die op korte termijn bijdragen aan het verminderen van wateroverlast in Limburg.

Meer informatie over de subsidieregeling en  aanvragen: www.wachtnietopwater.nl/kansenregeling.