Meer toezicht op spoelsleuven

Het afgelopen jaar zagen we als waterschap Limburg veel spoelsleuven bij agrarische percelen als gevolg van de natte omstandigheden op het land. We hebben meerdere malen een oproep gedaan om de sleuven dicht te maken. Helaas heeft dit niet tot het gewenste resultaat geleid. Om het onderhouds- en inspectiewerk zoals maaien goed en veilig te kunnen doen, moeten de onderhoudspaden van het waterschap altijd vrij en toegankelijk zijn voor de onderhoudsmachines.
“Het aanleggen van spoelsleuven is in strijd met de zorgplicht en dus verboden (in de Waterschapsverordening van Waterschap Limburg is opgenomen, dat moet worden voorkomen dat inspectie- of onderhoudswerkzaamheden worden belemmerd). We zullen hier de komende maanden extra op gaan toezien. Agrariërs die een spoelsleuf hebben gegraven, krijgen eerst een waarschuwing per brief. Verandert er niets, dan zal handhaving worden ingeschakeld en kan een boete volgen”, geeft Chrit Wolfhagen, bestuurder bij het waterschap, aan.
Er kleven nog andere nadelen aan de spoelsleuven. Door het laten aflopen van het water, komt zand mee in de waterloop. Dit verhoogt de bodem waardoor minder water kan worden afgevoerd. Ook zien we op diverse locaties dat de spoelsleuven zorgen voor uitspoelingen van het talud van de waterloop waardoor de beekbodem ook hoger komt te liggen. Hierdoor functioneert de waterloop slechter. Dit kan leiden tot wateroverlast.