Beheerplan Waterkeringen 2017-2022 Waterschap Limburg
Het algemeen bestuur van Waterschap Limburg heeft op 12 juli het Beheerplan Waterkeringen 2017-2022 vastgesteld. Het Beheerplan Waterkeringen geeft nadere invulling aan de uitgangspunten uit het Waterbeheerplan 2016-2021 voor het onderdeel waterkeringen en vormt het beleidskader voor het beheer en onderhoud van de waterkeringen en bij de uitvoering van dijkversterkingsprojecten.
Het beheerplan geeft heldere kaders voor belangrijke thema’s in de dijkversterkingsprojecten, zoals beplanting op of bij de dijk, de toepassing van functiecombinatie en de toepassing van demontabele wanden.
Afwegingskader type waterkering
Het document is een nadere uitwerking van de hiërarchie van het type waterkering, zoals reeds vastgelegd in het beheerplan waterkeringen. In het beheerplan waterkeringen worden hoofdlijnen geschetst voor de keuze van het type waterkering. Deze zijn in dit document verder uitgewerkt, toegelicht en op sommige punten voorzien van criteria.
Elke keuze voor een type waterkering heeft consequenties: voor de kosten, voor het handelingsperspectief tijdens calamiteiten, voor de toekomstbestendigheid, voor de ruimtelijke kwaliteit, enzovoorts. Een aantal van de mogelijke effecten zijn moeilijk te meten en/of in geld uit te drukken, zoals bijvoorbeeld de effecten voor het landschap, cultuurhistorie en leefomgeving. Daarbij spelen ook locatie specifieke factoren een belangrijke rol: geen twee locaties zijn immers hetzelfde. De uiteindelijke keuze voor een type waterkering is daarom een afweging aan de hand van een aantal invalshoeken en een voorkeursvolgorde.
Nadere uitwerking beleidsuitgangspunten type waterkering (pdf, 2.3 MB)
Nadere uitwerking technische beleidsuitgangspunten dijkversterking
Doel van dit document is een nadere uitwerking te geven van de beleidsuitgangspunten voor dijkversterkingsprojecten zoals reeds vastgelegd in het beheerplan waterkeringen. In dit document zijn de technische ontwerpuitgangspunten van de primaire waterkering uiteen gezet die bepalend zijn voor het ontwerp van waterkeringen, te weten: waterveiligheidsnorm, rivierkundige uitgangssituatie, klimaatscenario, ontwerplevensduur, faalkansbegroting, vorm van een waterkering (profiel) en overslagdebiet. Uitwerking van de ontwerpuitgangspunten per dijktraject en verantwoording van de keuzes zal plaatsvinden in de diverse Projectplannen Waterwet.
Beleid ontwerpkeuzes hoogteopgave dijkversterking (pdf, 322 kB)
Beleidskader hoge gronden
In de Limburgse Maasvallei worden we niet alleen door dijken beschermd tegen het water, maar ook door hoge gronden. Dit zijn hoger gelegen delen in een gebied, die samen met de aangelegde dijken beschermen tegen overstromingen vanuit de Maas. De dijken worden met regels beschermd, zodat ze bijvoorbeeld niet worden doorgraven of beschadigd. Met het ‘beleidskader Hoge gronden’ willen we hetzelfde regelen voor de hoge gronden die bijdragen aan de bescherming tegen hoogwater.
Het beleidskader ‘Hoge gronden’ geeft duidelijkheid over hoe Waterschap Limburg de hoge gronden aanwijst, beschermt en in stand houdt. Uitgangspunt is dat de hoge gronden onderdeel uitmaken van de bescherming tegen hoogwater en daarmee ook integraal onderdeel moeten uitmaken van de waterkeringszorg conform de zorgplichtprocessen. Het kader vormt enerzijds input voor de regelgeving van het waterschap (waaronder de legger en de waterschapsverordening) en anderzijds voor diverse werkprocessen in de gehele beheercyclus (beheren, beoordelen, en versterken van primaire waterkeringen).
Voor de instandhouding van de hoge gronden gebruikt het waterschap de publiekrechtelijke instrumenten die ook voor de instandhouding van de primaire waterkeringen worden gebruikt, zijnde de legger en de waterschapsverordening. We sluiten hiermee voor de hoge gronden aan bij de bestaande regelgeving voor waterkeringen. Het uitgangspunt is steeds ‘ja, mits’. Wij leggen enkel beperkingen op aan derden waar dit daadwerkelijk nodig is voor de bescherming tegen hoogwater nu en in de toekomst.
Beleidskader hoge gronden (pdf, 495 kB)
Informatie
Voor nadere informatie over de vergunning kunt u contact opnemen met het team vergunningen en plantoetsing, via telefoonnummer 088 – 88 90 100.