Onze crisisbeheersingsorganisatie
Als waterschap zijn we 24 uur per dag en 7 dagen per week beschikbaar om zowel mensen als de natuur te beschermen tegen watercalamiteiten. We beperken wateroverlast door beken, rivieren, sloten, oevers en grondwater in onze provincie zo te beheren dat ze het water geleidelijk kunnen afvoeren. Daarnaast zorgen we voor sterke dijken. Echter, watercalamiteiten zoals overstromingen kunnen plotseling optreden. In zulke gevallen zetten we onze reguliere dagelijkse werkzaamheden stop en schakelen we over naar een crisisbeheersingsorganisatie om de situatie aan te pakken.
Crisisbeheersingsorganisatie
Wanneer er een calamiteit plaatsvindt, zetten we alles op alles om de veroorzaakte overlast aan te pakken. Dit doen we in samenwerking met verschillende partners, waaronder de veiligheidsregio’s, de provincie Limburg en Rijkswaterstaat. De omvang en impact van de situatie bepalen de capaciteit die onze crisisbeheersingsorganisatie nodig heeft. Om goed voorbereid te zijn, hanteren we een crisisplan. Dit plan schetst onze werkwijze, zowel voor het bestrijden van de overlast als voor de voorbereiding en nazorg. Ons meest actuele crisisplan vindt u via de link rechts op deze pagina. Het crisisplan is een overkoepelend plan met daaronder calamiteitenbestrijdingsplannen per thema, draaiboeken en werkinstructies.
Evaluatie
We beschouwen elke calamiteit als een leermoment. Daarom evalueren we na een incident hoe het watersysteem en de crisisbeheersingsorganisatie hebben gefunctioneerd.
Actuele stand van zaken
Tijdens een calamiteit, zoals een overstroming of extreme droogte, vindt u op onze website de meest actuele informatie over het verloop van de crisis.
Acute spoedmelding?
Ziet u iets in of langs het water waarover u zich zorgen maakt? Bel gratis de Meldkamer Water: 0800-0341 (24 uur / 7 dagen per week).
Crisisplan
Het crisisplan van Waterschap Limburg is een wettelijk verplicht document waarin de structuur en werkwijze voor het optreden van de crisisorganisatie is vastgelegd.