Organisatiestructuur
Waterschap Limburg bestaat uit een algemeen en dagelijks bestuur én een uitvoerende organisatie (zie organogram rechts). De uitvoerende organisatie bestaat uit een directie, diverse afdelingen met teams en programma’s.
Bestuur
Het bestuur wordt gekozen door inwoners van provincie Limburg. Zij behartigt de verschillende belangen en neemt de besluiten op het gebied van strategisch en financieel beleid.
Directie
Bestaat uit de secretaris-directeur en vier directeuren. Samen sturen zij de organisatie aan, zijn ze verantwoordelijk voor de strategie en zorgen ze voor de samenhang tussen organisatiebrede onderwerpen.
Directies met afdelingen, teams en programma's
Onder verantwoordelijkheid van de directeuren is de uitvoerende organisatie onderverdeeld in een staf en vier directies, met elk een specifiek aandachtsgebied en opgaven. Onder elke directiepijler vallen diverse afdelingen en programma's met teams.
Staf
De secretaris-directeur is de hiërarchisch leidinggevende van alle directeuren en ambtelijk eindverantwoordelijk voor de interne organisatie van het waterschap. De secretaris-directeur geeft daarnaast rechtstreeks leiding aan de afdeling Bestuurlijk-juridische zaken en stafrollen met een onafhankelijk karakter, zoals concerncontrol, strategisch portfoliomanagement, de functionaris gegevensbescherming en de chief information security officer.
Operatie en Beheer
De directie Operatie en Beheer zorgt voor het beheer en onderhoud van de watersystemen, waterkeringen en de afvalwaterinfrastructuur. Deze directie zorgt voor een praktische en betrouwbare uitvoering van de primaire waterschapstaken, ongeacht de omstandigheden. Onze uitvoeringsafdelingen staan dicht bij de praktijk en zetten zich dagelijks in voor schoon en veilig water en een robuust watersysteem. Zij worden ondersteund door specialisten die adviseren over specifieke vraagstukken. Met een krachtige projectorganisatie realiseren we vernieuwing en onderhoud van onze afvalwaterinfrastructuur.
Advies en Omgeving
De directie Advies en Omgeving staat in directe verbinding met de buitenwereld. Deze directie onderhoudt relaties met stakeholders, zoals de inwoners van Limburg, collega-overheden, bedrijven en andere organisaties. De opgaven van buiten worden vertaald naar concreet beleid en naar kaders voor de uitvoering. Binnen deze directie is ook het toetsen van de watersystemen en waterkeringen aan de normeringen ondergebracht en het beschikken over, verlenen van, toezichthouden op en handhaven van vergunningen. Met de programma’s Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP), Water in Balans en het programma Watersystemen geven we vorm aan de uitdagingen van vandaag en morgen.
Ontwikkeling, Strategie en Transitie
De directie Ontwikkeling, Strategie en Transitie kijkt vooruit en vertaalt toekomstige ontwikkelingen naar strategie en actie. Dat kan gaan om veranderingen in wetgeving, nieuwe technologische ontwikkelingen of maatschappelijke trends. Deze directie helpt de organisatie om klaar te zijn voor de toekomst, o.a. door slimmer en effectiever te werken, met aandacht voor de mens- en proceskant in de organisatieontwikkeling en te zorgen voor goed beheer en optimalisatie van onze assets.
Bedrijfsondersteuning
De directie Bedrijfsondersteuning zorgt ervoor dat de organisatie met de juiste middelen en ondersteuning haar werk goed kan doen, zodat we samen onze maatschappelijke opgaven kunnen realiseren. Deze directie ondersteunt medewerkers en afdelingen met beleid, advies en praktische oplossingen. De directie Bedrijfsvoering is gericht op een efficiënte, betrouwbare en toekomstgerichte bedrijfsvoering die aansluit bij de strategische doelen van het waterschap. Door gevraagd en ongevraagd advies te geven, processen te verbeteren en risico’s te beheersen, zorgen we ervoor dat de organisatie in control is.
Programma's
Hoogwaterbeschermingsprogramma
Een aantal dijkversterkingsprojecten voeren we uit in het kader van het Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP). In dit programma werken de waterschappen en het Ministerie van Infrastructuur en Milieu (Rijkswaterstaat) intensief samen om Nederland te beschermen tegen overstromingen. Het Hoogwaterbeschermingsprogramma is onderdeel van het nationale Deltaprogramma.
Water in Balans
Waterschap Limburg geeft met het programma Water in Balans voorrang aan het aanpakken van wateroverlast door het veranderend klimaat. Maar dit kunnen we niet alleen. De maatregelen bedenken we, realiseren we en beheren we samen met de omgeving, dus ook met jou. Samen staan we aan de lat om Limburg klaar te stomen voor het nieuwe klimaat.
Watersystemen
Wij maken de omgeving van Limburg mooier en realiseren meerwaarde als het gaat om biodiversiteit, het voldoen aan de Kader Richtlijn Water (KRW) en de NBW normen voor wateroverlast en wij zorgen voor de juiste maatregelen als het gaat om droogtebestrijding. Daarnaast zijn wij de betrokken uitvoeringspartner, samen met onze projectpartners (provincie, gemeenten, TBO’s) en de markt. Alleen samen komen we verder.
Organogram
Download
Contact
Waterschap Limburg
Maria Theresialaan 99 (bezoekadres)
6043 CX Roermond
Openingstijden: 8:30 - 17:00 uur
Tel: 088 – 88 90 100
E-mail: [email protected]