Wateradvies

Gepubliceerd op 30 oktober 2020

Het omgevingsoverleg komt in plaats van het vooroverleg. Voordat u als initiatiefnemer een aanvraag of melding indient, kunt u ervoor kiezen om een omgevingsoverleg aan te vragen.

In het omgevingsoverleg bespreekt u met het bevoegd gezag hoe haalbaar uw plan is en wat de beste manier is om het plan uit te voeren.

Nadat u in de aanvraag de stappen om een aanvraag in te dienen hebt doorlopen kunt u voordat u de aanvraag daadwerkelijk indient, een omgevingsoverleg aanvragen.

U kunt bijvoorbeeld met een adviseur van het waterschap bekijken welke waterbelangen in het plangebied spelen en welke kansen en/of knelpunten deze opleveren. Onze adviseurs zijn op de hoogte van de lokale ontwikkelingen en de waterbelangen ter plaatse.  
Het omgevingsoverleg heeft geen juridische status en is geen onderdeel van de wettelijke procedure. De wettelijke procedure start pas als u als initiatiefnemer een aanvraag of melding indient.

Wanneer wateradvies aanvragen?

Alle ruimtelijke plannen waarbij het aspect water een rol kan spelen komen in aanmerking voor wateradvies. U kunt hierbij denken aan:

  • Omgevingsplan
  • Afwijking van omgevingsplan
  • Structuurvisie
  • Gebiedsontwikkeling, zoals 
        nieuwbouw of herstructurering
  • Beheersverordening
  • Groenstructuurplan
  • Wijkplan of masterplan
  • MER-procedures
  • Omgevingsvisie

Toetsingspunten waterparagraaf in de toelichting van ruimtelijke plannen

Het waterschap heeft een aantal toetsingspunten opgesteld waar wij ruimtelijke plannen aan toetsen. Deze toetsingspunten zijn hieronder te vinden:

  1. Doorgaans zijn lagergelegen gebiedsdelen het meest geschikt. Nagaan of plangebied nodig is voor wateropgave van omliggende gebieden; zorgen dat geen logische waterstructuren worden geblokkeerd.
  2. Circa 10% van het plangebied reserveren voor water.
  3. Rekening houden met hoogteverschillen in plangebied en omgeving. Voorkomen van wateroverlast en erosie door afstromend water vanuit de omgeving naar het plangebied en andersom.
  4. Uitvoeren van bodem- en infiltratieonderzoek en bepalen grondwaterstand. Input voor ontwerpen van het hemelwatersysteem. Denk ook aan bodemverontreinigingen.
  5. Toepassen voorkeursvolgorde voor de waterkwaliteit. Schoonhouden, scheiden, zuiveren.
  6. Toepassen voorkeursvolgorde voor de waterkwantiteit. Hergebruik water, vasthouden in de bodem (infiltratie), tijdelijk bergen, afvoeren naar oppervlaktewater, afvoeren naar gemengd of DWA-riool.
  7. Toepassen voorkeurstabel afkoppelen. Verantwoorde systeemkeuze conform voorkeurstabel; maatwerk per situatie. Bij voorkeur toepassen van bovengrondse waterhuishoudkundige voorzieningen. Bij diepte-infiltratie gelden zeer strenge randvoorwaarden; liever geen diepte-infiltratie toepassen.
  8. Infiltratie- en bergingsvoorzieningen in het plan dimensioneren op 100 mm per etmaal voor Noord Limburg (ten noorden van Sittard) en 80 mm per twee uur ten zuiden van Sittard met een beschikbaarheid van de gehele berging binnen 24 uur. Voldoende opvangcapaciteit en een duurzame leegloop realiseren.
  9. Beheer en onderhoud regelen. Denk aan bereikbaarheid, controlemogelijkheid, verantwoordelijkheid.

Tip

Regenwater afkoppelen is mogelijk in bijna elk plan. Waterschap Limburg en de gemeenten streven ernaar om bij nieuwbouw en herstructurering regenwater volledig af te koppelen. Het water dat daaruit voortkomt wordt vervolgens zoveel mogelijk binnen het plangebied verwerkt.