Wetten en regels van het waterschap


Om te zorgen dat het water schoon blijft en dijken stevig zijn bij hoogwater hebben we regels voor het omgaan met water en voor activiteiten in en om het water en de dijken. Waterschap Limburg stelt de regels op en handhaaft deze indien nodig.

Om te zorgen dat het water schoon blijft en dijken stevig zijn bij hoogwater hebben we regels voor het omgaan met water en voor activiteiten in en om het water en de dijken. Waterschap Limburg stelt de regels op en handhaaft deze indien nodig.

U kunt met de volgende regels te maken krijgen:

  • De regels uit de Waterschapsverordening van het waterschap
  • De Omgevingswet
  • Besluit activiteiten leefomgeving

Omgevingswet

Onder de Omgevingswet bevatten de regels voor lozingsactiviteiten meer decentrale afwegingsruimte dan onder de Waterwet. Er zijn minder lozingen specifiek in rijksregels geregeld. De lozingsactiviteiten die het Rijk heeft losgelaten, regelen de waterschappen in de Waterschapsverordening.

Een vergunning wordt verleend door het waterschap en moet worden aangevraagd via het Omgevingsloket/Aanvraag of melding indienen.

Waterschapsverordening

In de Waterschapsverordening staan regels over wat er wel en niet mag in en rondom het water in ons werkgebied. Met deze regels beschermen we de dijken, sloten, waterstanden en grondwaterstanden bij u in de buurt. Zo mag u bepaalde activiteiten bij het water of een dijk alleen uitvoeren als wij u een melding bij ons heeft gedaan of als wij daarvoor een vergunning hebben verleend.

Via de vergunningcheck kunt u beoordelen of u aan regels uit de Waterschapsverordening moet voldoen voor een bepaalde activiteit.

De Waterschapsverordening bevat een verbod op het lozen in een oppervlaktewater zonder vergunning of vrijstelling. Denk hierbij aan activiteiten die niet plaatsgebonden zijn, activiteiten die kortdurend zijn of activiteiten waarbij geen sprake is van bedrijvigheid. Bijvoorbeeld:

  • lozingen van grondwater bij ontwatering op een oppervlaktewater;
  • lozingen van afvloeiend hemelwater; van wegen en andere verharde oppervlakken op een oppervlaktewater
  • lozingen als gevolg van reinigen, conserveren of ander onderhoud aan vaste objecten in of vlakbij een oppervlaktewaterlichaam.
  • regelt lozingen van afvalwater van huishoudens op oppervlaktewater. Als uw woning meer dan 40 meter is verwijderd van een riolering dan kan het huishoudelijk afvalwater via een zuiveringsvoorziening worden geloosd op een oppervlaktewater.

Een vergunning wordt verleend door het waterschap en moet worden aangevraagd via de aanvraagmodule van het Omgevingsloket.

Besluit activiteiten leefomgeving (Bal)

Onder de Omgevingswet verdwijnt het begrip 'inrichting' uit de Wet milieubeheer (Wm). Het wordt vervangen door een regulering per milieubelastende activiteit. De rijksregels staan in het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal). Maar er kunnen ook andere regels gelden.

Niet elke milieubelastende activiteit uit het Activiteitenbesluit komt terug in het Bal. Een deel van de milieubelastende activiteiten (zie voorbeelden) uit het Activiteitenbesluit komt in het omgevingsplan van de gemeente te staan.

Besluit lozen afvalwater huishoudens

Dit besluit regelt lozingen van afvalwater van huishoudens op oppervlaktewater. Als uw woning meer dan 40 meter is verwijderd van een riolering dan kan het huishoudelijk afvalwater via een zuiveringsvoorziening worden geloosd op een oppervlaktewater.

Overgangsrecht

Een melding voor een lozingsactiviteit van huishoudelijk afvalwater op of in de bodem of in en oppervlaktelichaam  (artikel 13, Besluit lozing afvalwater huishoudens) van vóór de inwerkingtreding van de Omgevingswet geldt onder de Omgevingswet als:

  • een melding, als het onder het nieuwe recht verboden is die activiteit zonder voorafgaande melding te verrichten. Dit staat in artikel 8.1.1, lid 2, van het Invoeringsbesluit Omgevingswet.
  • een verstrekking van gegevens en schriftelijke stukken, als onder het nieuwe recht een andere informatieplicht dan een melding van toepassing is. Dit staat in artikel 8.1.1, lid 3, van het Invoeringsbesluit Omgevingswet.