Nota van Antwoord Vierwaarden

In 2023 publiceerden we onze Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD). U heeft op de NRD kunnen reageren en ons kunnen meegeven of er zaken instonden die u onjuist of onvolledig vond. In de Nota van Antwoord hebben we alle reacties én ons antwoord daarop samengebracht. Dit document is nu beschikbaar.
Nota van Antwoord
In de Nota van Antwoord reageren we op de 17 inspraakreacties die door u zijn ingestuurd. Ons projectteam heeft de vragen beantwoord en deze met onze projectpartners afgestemd. Daarom heeft het een tijd geduurd. De Nota van Antwoord is nu door het ministerie van Infrastructuur en Milieu gepubliceerd. U vindt het bestand hier. Iedereen die een reactie heeft ingestuurd, ontvangt een e-mail.
Belangrijkste thema’s in het document
Er is veel tijd en aandacht gaan zitten in het opstellen van de Nota van Antwoord. We hebben ons best gedaan zo volledig en zorgvuldig mogelijk antwoord te geven. Daardoor is het een lang document geworden. Soms kunnen we helaas nog geen antwoord geven, omdat er nog later in het proces verder onderzoek gedaan moet worden en wij pas op dat moment een sluitend antwoord kunnen geven.
Als u een algemeen beeld wilt krijgen van de thema’s die vaker terugkomen, kunt u hoofdstuk 2 van de Nota van Antwoord lezen. Hier staat een samenvatting van onze reactie op de vragen die vaker gesteld zijn. We zetten de belangrijkste thema’s hieronder voor u op een rijtje:
- Natuurdoelstelling
Eén van de doelen van ons project is het verbeteren van de waterkwaliteit en het versterken van het natuurlijk leven in en om de rivier. Om dit te bereiken, moet de hoeveelheid en de kwaliteit van de natuur in het stroomgebied van de Maas vergroot worden. Hoe dit er precies uit komt te zien, wordt nog verder uitgedacht. We houden rekening met de richtlijnen van het ministerie en de bestaande natuur-opgaven. - Recreatie-, wandel- en fietsroutes
Ook het versterken van de ‘ruimtelijk-economische ontwikkeling’ is een doel van project Vierwaarden. We willen bestaande fiets- en wandelverbindingen behouden én versterken. Ook streven we ernaar nieuwe paden op of langs de dijken aan te leggen. Hoe dit concreet vorm krijgt, wordt in het vervolg van het proces steeds meer duidelijk.
- Vijf ‘inrichtingsprincipes’
Binnen ons project hebben we afgesproken om altijd te handelen vanuit vijf inrichtingsprincipes. Namelijk:
- Volg de hiërarchie van het landschap. Onze ontwerpen sluiten aan bij hoe het landschap van nature is opgebouwd.
- Neem het DNA als leidraad. Het gebied van Vierwaarden heeft een ‘Maasterrassenlandschap’ met een karakteristiek lokaal geulenpatroon. Hier passen wij ons op aan.
- Herstel het systeem. We creëren de omstandigheden waarin natuur optimaal kan groeien en bloeien, in samenhang met de omringende natuur.
- Ontwerp vanzelfsprekende dijken: Wij kiezen voor dijken die passen binnen het bestaande landschap.
- Versterk de belevingswaarde: De Noordelijke Maasvallei is een prachtige plek om te wonen en recreëren. Wij verhouden ons tot wat dit gebied zo bijzonder en aantrekkelijk maakt, zodat bezoekers en (toekomstige) bewoners blijven trekken én behouden.
- De jachthaven in Venlo
Wij hebben als doel gesteld te onderzoeken of we het verplaatsen van de jachthaven in Venlo kunnen verknopen met de andere doelen van ons project. Om meer oplossingen te vinden voor de inpassing van de jachthaven, passend binnen de kaders van het project, is het zoekgebied van de jachthaven uitgebreid. Daarnaast wordt nog gekeken naar een goede onderbouwing van de locatie. Dat onderzoek loopt nog steeds. Zodra we hier meer over weten, communiceren we hierover.
- Kwalitatieve beoordeling
In deze fase geeft deze manier van beoordelen voor de meeste effecten genoeg inzicht voor het vergelijken van de alternatieven. We geven hier in woorden aan wat de effecten zijn en niet in getallen. In de volgende fase (planuitwerkingsfase) wordt het gekozen alternatief gedetailleerder en waar nodig kwantitatief beoordeeld.
- Overlap Kaderrichtlijn Water en Vierwaarden
De Kaderrichtlijn Water (KRW) is een Europese richtlijn over de kwaliteit van oppervlaktewater en grondwater. In het projectgebied worden twee KRW-maatregelen de komende jaren aangelegd. De KRW en project Vierwaarden worden apart van elkaar uitgevoerd. Maar wij houden natuurlijk wel rekening met de maatregelen die gelden vanuit het KRW en proberen waar mogelijk onze maatregelen daarop te koppelen.
- Norm voor hoogwaterbescherming
We hebben met meerdere vragen gekregen over de ‘norm voor hoogwaterbescherming’. Oftewel: hoe zit het nou precies met de wettelijke regels die gelden voor dijken? En wordt daaraan voldaan? Het antwoord is: ja, wij moeten aan de wettelijke norm voldoen. - Nadeelcompensatie
Ieder bouwproject kan gevolgen hebben voor bijvoorbeeld woningen of bedrijven. We begrijpen dat u zich misschien afvraagt of u financiële compensatie kunt krijgen als die gevolgen negatief zijn. Op dit moment is dat nog niet aan de orde. Pas wanneer wij hebben besloten welke werkzaamheden we gaan uitvoeren, kunt u een zogenaamde ‘nadeelcompensatie’ aanvragen. Als dit gaat spelen, informeren wij u hierover.
Hoe gaat project Vierwaarden nu verder?
De verkenningsfase van dit project is nog niet afgerond. De eerste belangrijke mijlpaal is op 9 april, want dan wordt meer duidelijk over de jachthaven in Venlo. Ook wordt dit voorjaar definitief besloten welke oplossingsrichtingen in de MER onderzocht worden. Hier communiceren we op deze pagina en in onze nieuwsbrief over. De periode daarna (voorjaar-zomer 2025) staat volop in het teken van de MER. Wij zullen dan iets minder actief van ons laten horen, maar zijn uiteraard bereikbaar voor vragen en suggesties. Na de zomervakantie gaan we richting het kiezen van een oplossingsrichting en zullen we weer een aantal bijeenkomsten organiseren om u bij te praten.