Drukbezochte inloopavond levert input voor beheer- onderhouds- en monitoringsplan in ‘Polder Griendtsveen’

Gepubliceerd op 7 mei 2024

Oplevering-Packagedeal-Integrale-Waterhuishouding-Griendtsveen---Nieuwe-gemalen---2023-6 (Breedbeeld)

Na de feestelijke oplevering van de realisatie van project ‘Polder Griendtsveen’ eind vorig jaar, nemen we nu de laatste loodjes onder de loep. Bureau Sweco is gestart met het opstellen van een concept beheer- onderhouds- en monitoringsplan (BOM). Op woensdagavond 3 april deelden we de eerste versie hiervan met de omgeving.

Terugblik 3 april

De drukbezochte avond in gemeenschapshuis De Zaal in Griendtsveen gaf nog een extensief aantal punten die belangrijk zijn voor deze afrondende fase. Zo bespraken we de werking van diverse drukopnemers en grondwatermeetpunten. Het waterschap gaat onderzoeken waar het meetnet up-to-date moet worden gemaakt.

Ook is de hoge grondwaterstand en wateroverlast op verschillende plekken in Griendtsveen aan bod gekomen. Door de natte wintermaanden is de grondwaterstand nog niet gezakt. De gemeente Horst aan de Maas start een een onderzoek om te bekijken waar de knelpunten zitten. Hierbij checkt de gemeente ook of de zaksloten en de straatkolken een de Meester ter Voertstraat met elkaar verbonden zijn.

Verder wisselden we van gedachten over de duikerverbinding op de kruising van de Deurneseweg en de Pastoor Hendriksstraat en langs de Deurneseweg. Sweco neemt dit punt mee in het BOM. Daarnaast bleek dat de duiker onder de voormalige sportvelden erg hoog ligt en de doorstroming enigszins belemmert.

Tijdens de informatieavond gaf men aan dat er ook situaties zijn waarbij het zinvol was om buiten ter plekke te kijken. Zo blijft er water staan in het zuidwestkwadrant bij de Lavendellaan en de Ericaweg. Het talud is hier ingestort en moet hersteld worden. Het talud is het schuine deel van de watergang. Op andere plekken is duidelijk geworden dat bijvoorbeeld duikerverbindingen geactualiseerd dienen te worden.

Wat betreft beheer en onderhoud is de gezamenlijke wens uitgesproken om één partij naar voren te schuiven. Waterschap Limburg en gemeente Horst aan de Maas bekijken of hier mogelijkheden voor zijn. Dit werken we verder uit in het BOM.

Blik vooruit

De samenwerkende partijen waarderen de input die vanuit alle betrokkenen is gegeven. Het onderling delen van informatie zorgt voor betere plannen, ook voor het beheer, het onderhoud en de monitoring. De bijeenkomst gaf voldoende input om aan de slag te gaan met een verdere uitwerking van het BOM.

Met al deze punten gaan wij aan de slag en zal een plek krijgen in het beheer- en onderhoudsplan voor Griendtsveen. We laten tijdens het volgende informatiemoment zien hoe het plan eruit komt te zien.

Meer informatie

De Dorpsvereniging is intensief betrokken geweest bij dit project. Direct omwonenden worden door Waterschap Limburg of gemeente Horst aan de Maas rechtstreeks geïnformeerd via bewonersbrieven en het Mededelingenblad.