Informatiebijeenkomst 21 november 2023

Gepubliceerd op 12 december 2023

Waterschap Limburg-10 julie 2023-klein-4 (Breedbeeld)

Op dinsdagavond 21 november 2023 werd er in het kader van het ‘deelproject subirrigatie’ binnen de pilot Groote Molenbeek van Waterschap Limburg een bewonersbijeenkomst georganiseerd. De informatiebijeenkomst voor perceeleigenaren binnen het pilotgebied vond plaats in Gemeenschapshuis de Smêlentôs in Evertsoord.

Afgelopen maanden heeft adviesbureau Sweco namens het waterschap gewerkt aan twee inrichtingsvarianten voor het project subirrigatie. Tijdens de bewonersbijeenkomst van 21 november was er voor de perceeleigenaren ruimte om vragen te stellen over de inrichtingsvarianten en een conceptversie van het rapport waaraan Sweco de afgelopen maanden heeft gewerkt. Ook werd door het waterschap het vervolgproces rond het project toegelicht. De opbrengst van de avond: een duidelijk beeld van de wensen en zorgen van de perceeleigenaren, welke wij aan Sweco kunnen meegeven voor verwerking in het eindrapport.

Pilot Groote Molenbeek en subirrigatie

De Groote Molenbeek is aangewezen als testgebied voor een beekdalbrede aanpak. In dit deelproject gaan we aan de slag met subirrigatie. Dit is een techniek waarbij water (aanvoerwater en grondwater) in de bodem van een gebied wordt gebracht via een ondergronds infiltrerend buizenstelsel. Het water verspreidt zich ondergronds via de drainagebuizen, waardoor de grondwaterstand onder het perceel stijgt en permanent op een hoog niveau wordt gehouden. Met een vlottersysteem kan de pomp automatisch worden aan- of uitgeschakeld, waardoor het grondwater altijd op het juiste peil staat. Hierdoor kunnen de wortels van de planten makkelijker bij het water komen. Beregenen uit grondwater is dan niet meer (of minder vaak) nodig en verdroging van de bodem is verleden tijd. De gewassen groeien beter en er is minder bemesting en pesticiden gebruik nodig. Daarnaast wordt maximaal tegendruk gerealiseerd, waardoor de Mariapeel niet meer of minder verdroogd als gevolg van activiteiten rondom het natuurgebied. Het project doen we samen met de agrariërs, omwonenden en bedrijven in en rondom het gebied. Een goed voorbeeld van hoe we samenwerken met de omgeving, voor de omgeving.

Vervolg

In december levert Sweco het eindrapport op. Deze wordt gedeeld met omgeving. De varianten uit dit traject moeten daarna verder doorgerekend worden in een hydrologische systeemanalyse (HSA) Peelvenen. In de hydrologische systeemanalyse wordt, voor verschillende varianten, het effect op de grondwaterpeilen in en rond Natura2000 gebieden van de Peelvenen in beeld gebracht. Ook wordt bekeken in welke mate de natuurdoelen gehaald kunnen worden. Met deze resultaten (inclusief de uitvoeringskosten en economische gevolgen) kan een besluit worden genomen of- en welk scenario kan worden gerealiseerd. Het doorberekenen staat vooralsnog gepland voor 2025. In de tussentijd gaan wij aan de slag met het opzetten van een monitoringsnetwerk in het projectgebied.

Op de hoogte blijven

Alle actuele informatie voor het deelproject subirrigatie binnen de pilot is terug te vinden op de projectpagina van subirrigatie.