Overzicht dijkversterkingsprojecten
Aanpak wateroverlast in het Gulpdal
Waterschap Limburg neemt maatregelen tussen de Belgische grens en Gulpen ter voorkoming van wateroverlast in het Gulpdal. De maatregelen zorgen ervoor dat pieken in de afvoer van de rivier de Gulp worden afgevlakt.
Aanvoerleiding Kwistbeek
We willen zoeken naar een oplossing, zodat we de situatie kunnen verbeteren en goed beheer en onderhoud kunnen doen. Ook willen we een gebiedsregeling opzetten, om zo de aan- en afvoer van water beter en sneller te kunnen sturen.
Assetknelpunt Robuust Peelkanaal
Het profiel van watergang Peelkanaal is op dit moment niet robuust genoeg. We willen deze problemen oplossen en zorgen voor een Robuust Peelkanaal.
Baggeren Roer
Waterschap Limburg wil een gedeelte van de Roer baggeren tussen de Bisschop Lindanussingel en de ECI centrale. De Roer is een natuurlijk meanderende rivier die in Roermond uitmondt in de Maas. Door het meanderen bovenstrooms neemt de Roer zand mee. Dit zand zet zich benedenstrooms in Roermond af en belemmert de doorstroming van de Roer. Dit slib gaan we verwijderen.
Beekdalbrede aanpak - Pilot Groote Molenbeek
Waterschap Limburg is bezig met de voorbereidingen van de pilot voor de beekdalbrede aanpak van de Groote Molenbeek in Horst. Dit project past in het traject naar een robuust watersysteem in Limburg dat opgewassen is tegen de gevolgen van klimaatverandering. Primair doel is het oplossen van knelpunten op het gebied van wateroverlast, droogte, waterkwaliteit en ecologie door een beekdalbrede aanpak.
Bientje
Aan de Noordkant van de Noordervaart in Nederweert is de watergang Bientje te vinden. Via een duiker onder de Noordervaart watert deze beek af naar de Neerpeelbeek. We willen onderhoudsmaatregelen uitvoeren, zodat we het watersysteem kunnen onderhouden en dit goed blijft functioneren.
Broekhuizerbroek
Het natuurgebied Broekhuizerbroek ligt aan de westzijde van de Maas in een oude, pleistocene Maasmeander bij Broekhuizen-Lottum. Het bestaat voornamelijk uit een complex oude maasmeanders met vochtige graslanden, moerassen, uitgeveende plassen en omliggende broekbossen.
Corio Glana HL 20 fase 1 - Geleenbeekdal tussen Middenweg en Agricolastraat, Sittard
Waterschap Limburg, de gemeente Sittard-Geleen en Provincie Limburg werken onder de noemer Corio Glana nauw samen aan de voorbereidingen voor de herinrichting van het Geleenbeekdal tussen de Middenweg en Agricolastraat in Sittard.
Corio Glana HL 20, Fase 2
Door het centrum van Sittard stroomt de Geleenbeek, die op dit traject de Keutelbeek heet. Bij hevige regenval bestaat de kans dat de beek overstroomt en voor wateroverlast in deze wijk in de binnenstad zorgt. Om de kans op toekomstige wateroverlast te verminderen, willen de gemeente Sittard-Geleen en Waterschap Limburg daarom samen met de omgeving de Parklaan én de beek opnieuw inrichten. De beek wordt natuurlijker en klimaatbestendiger ingericht.
Dijkversterking Arcen
Onze Maas. Onze veiligheid. Om de bewoners en bedrijven in het Maasdal te blijven beschermen, werken we iedere dag aan sterke dijken. Dat vraagt om slim samenspel met partners en betrokkenen. Samen bepalen we wat belangrijk is voor het gebied. Zo bouwen we met het oog op de toekomst aan een hoogwaterveilig én aantrekkelijk Limburgs Maaslandschap.