Veelgestelde vragen over dijkversterkingen
Een ander woord voor dijk is ‘waterkering’. Er zijn vier soorten dijken:
- Groene waterkering, meestal in landelijk gebied. Dit is een met gras bedekte verhoging in het landschap en heet in de volksmond ‘dijk’.
- De kademuur. Dit is een stenen of betonnen muur. Deze waterkering komt vooral in stedelijk gebied voor, omdat daar meestal geen ruimte is voor een groene waterkering.
- Demontabele waterkering. Deze waterkering wordt uit aluminium delen opgebouwd als het waterpeil in de Maas stijgt. De demontabele waterkering staat op plekken waar geen ruimte is voor een kademuur of waar een weg of fietspad de waterkering kruist.
- De zelfsluitende waterkering. Dit is een kering die zonder menselijk handelen omhoog komt/operationeel wordt bij hoogwater.
- Waar nodig maaien we het gras of laten er schapen grazen. We herstellen een beschadigde grasmat.
- We inspecteren jaarlijks alle dijken voorafgaand aan het hoogwaterseizoen.
- Verder controleren we de dijken op bijvoorbeeld beschadigingen door konijnenholen, bever- en muskusratten of bevers.
- Als het nodig is, repareren we de dijk.
Na het hoogwater in 1993 en 1995 hebben we hard gewerkt aan de beveiliging tegen hoogwater. Er zijn toen diverse noodkades, maar ook dijken aangelegd als bescherming. Maar water en klimaat blijven in beweging. Daarom worden de veiligheidsnormen regelmatig aangepast. Wij zorgen ervoor dat alle dijken in ons werkgebied voldoen aan de gestelde eisen.
Hoewel we er alles aan doen om u zo goed mogelijk tegen hoogwater te beschermen, blijven er altijd risico's. Daarom is het goed om ook zelf voorbereid te zijn op een hoogwatersituatie. Meer informatie is ook te vinden via https://www.wachtnietopwater.nl/ .
A: Een omgevingswerkgroep is een klankbordgroep van + 10 - 20 personen waar belanghebbenden, betrokken partijen en Waterschap Limburg elkaar ontmoeten en constructief samen praten over de versterking van een dijktraject. In een omgevingswerkgroep worden geen besluiten genomen.
Een omgevingswerkgroep geeft het waterschap de mogelijkheid de omgeving te informeren over de voortgang, de keuzes en dilemma’s in het project en geeft belanghebbenden de gelegenheid om input te leveren. De deelnemers nemen niet deel voor hun persoonlijk belang, maar met name om gebiedskennis in te brengen; ze zijn de oren en ogen van de omgeving. Alle belangen die in het gebied spelen, onder meer van bewoners, (agrarische) ondernemers en natuurorganisaties, zijn vertegenwoordigd. De deelnemers denken vanuit een bredere blik mee over de dijkversterking.
Een omgevingswerkgroep komt 2 tot 3 keer per jaar bijeen vanaf de start tot en met de uitvoering van de dijkversterking/verlegging. Afhankelijk van de projectfase kan dat meer of minder vaak plaatsvinden.
Waterschap Limburg waardeert de betrokkenheid van de omgeving en investeert daarom graag in de organisatie van de bijeenkomsten. Een wisseling in samenstelling van de groep kan voorkomen, maar voor de continuïteit van het project hopen we dat dit niet te vaak gebeurt.
De verslagen van een omgevingswerkgroep sturen we per email naar de deelnemers en plaatsen we altijd op onze website bij het betreffende dijktraject. Zo is altijd zichtbaar welke thema’s zijn besproken, hoe input van de deelnemers is verwerkt en welke afwegingen zijn gemaakt.
In verband met de privacy van direct aanwonenden en de veiligheid kunnen niet altijd overal fiets- en wandelpaden op een dijk worden aangelegd. Waar mogelijk en waar wenselijk kunnen recreatiemogelijkheden in plannen worden meegenomen.
In het voortraject en de voorbereiding verrichten we vooral metingen en boringen. Daarna gaan we met de resultaten van diverse onderzoeken aan de slag om te kijken hoe we de dijk kunnen versterken. De beste voorstellen delen we met belanghebbenden zoals bewoners en gemeenten. Daarna treffen we voorbereidingen voor de daadwerkelijke uitvoering. Als we aan de slag gaan met de werkzaamheden voert het vrachtverkeer materiaal aan en af en verrichten graafmachines en machines het grondwerk. Het bouwterrein zetten we af met hekken.
Voor de uitvoering van het werk moet meestal extra grond worden verwerkt. Deze grond wordt aangevoerd met behulp van vrachtwagens of boten. Afhankelijk van de situatie ter plekke worden wegen of fiets/wandelpaden (tijdelijk) verlegd of wordt een damwand in de dijk geplaatst. Het waterschap probeert de overlast voor de omgeving uiteraard tot een minimum te beperken.
Als u aan de dijk woont of werkt, kunt u zich ook zelf voorbereiden op de komst van hoogwater. Houd de berichtgeving via internet, twitter en sms in de gaten en zorg dat u een noodpakket, zoals de overheid dat voorschrijft, in huis heeft.
U kunt zelf ook rekening houden met eventueel hoogwater. Dit kan bijvoorbeeld door verwarmingsketels en andere apparatuur op hoogte te laten aanbrengen, geen parketvloeren en houten lambriseringen aan te leggen en te kiezen voor demontabele keukenapparatuur.
Daarnaast moet u rekening houden met de zogenaamde beschermingszone van de dijk. In deze zone, die aan weerszijden van een dijk ligt, gelden beperkingen. Bent u van plan om direct naast een dijk werkzaamheden uit te voeren? Neem dan contact met ons op om na te gaan of en op welke manier dit is toegestaan.
Schade aan uw eigendommen kunt u claimen bij uw verzekering. De gemeenten of het waterschap zijn daarvoor niet verantwoordelijk. Het is wel belangrijk dat u ook uw schade aan de gemeente doorgeeft, zodat deze zicht heeft op de totale hoeveelheid schade die door de wateroverlast is ontstaan.
Heel belangrijk is dat u de schade goed documenteert. Neem zoveel mogelijk foto’s van de schade en voeg ook foto’s aan uw schadeclaim toe van de situatie vóór het hoogwater.
Ondanks dat we de plannen en de uitvoering zo zorgvuldig mogelijk voorbereiden kan de dijkversterking soms schade met zich meebrengen. In sommige gevallen heeft u recht op een schadevergoeding. We maken regelmatig mee dat iemand meent recht te hebben op een vergoeding, maar dat dit in de praktijk niet zo blijkt te zijn. Of minder dan verwacht. Om teleurstellingen te voorkomen, informeren we u over de procedures en denken we aan de voorkant graag met u mee. Bekijk de webpagina schade bij dijkversterking voor meer informatie.
Door dijkversterking of -verlegging wijzigt de plaats van de dijk. Wat kan ik dan van het Waterschap verwachten?
Het waterschap gaat graag met u in gesprek over wat de nieuwe plek van de dijk betekent voor uw situatie. In deze brochure (pdf, 2.9 MB) leest u in hoofdlijnen wat u in welke situatie van het waterschap kunt verwachten. Deze folder is bedoeld als achtergrondinformatie bij de gesprekken die u over uw situatie met medewerkers van Waterschap Limburg voert. Heeft u vragen, neem gerust contact op [email protected] of 088-88 90 100.
Op veel plekken langs dijken en kades komt kwelwater voor. Dit is een normaal verschijnsel. Door de druk van de Maas, kan er water onder de dijk door gaan stromen. Als kwelwater zand meevoert, noemen we dit een wel. Dit zand kan afkomstig zijn uit de dijk, waardoor de dijk verzwakt. Er ontstaat dan vaak een kratertje van zand rond deze plek, vergelijkbaar met een vulkaan. Als u dit ziet, bel dan meteen het waterschap: 0800 - 0341 (24 uur per dag). Een specialist van het waterschap inspecteert de situatie ter plekke, zodat indien nodig maatregelen genomen kunnen worden.
De huidige verbeterde dijken zijn veiliger dan vóór het jaar 2000. We blijven alle dijken regelmatig inspecteren en toetsen. Er worden telkens nieuwe inzichten over waterstanden, bijvoorbeeld door klimaatveranderingen of aanpassingen aan de rivier en zogenoemde bezwijkmechanismes, in de toetsingscriteria meegenomen. Dit betekent dat we in Nederland constant blijven werken aan het verbeteren van onze dijken voor onze veiligheid.