Veelgestelde vragen over veiligheid tijdens hoogwater
Na de hoogwaters in 1993 en 1995 is hard gewerkt aan de beveiliging tegen de Maashoogwater. In tegenstelling tot de nooddijken uit 1995 (deze waren tijdelijk bedoeld) worden nu duurzame dijken/waterkeringen gemaakt. Deze duurzame keringen worden gemaakt voor een beoogde levensduur van 50 jaar. We willen ze zo aanleggen dat we ze niet heel snel opnieuw moeten versterken. Echter, het klimaat blijft veranderen en ook andere ontwikkelingen blijven doorgaan. Nederland blijft vooruit kijken en onderzoeken hoe we ons land blijven beschermen tegen hoogwater. Wilt u weten hoe veilig u woont? Doe de hoogwatercheck via www.overstroomik.nl
De huidige verbeterde dijken zijn veiliger dan vóór 2000. Het is daarbij goed te beseffen dat het wonen of werken langs de Maas vele voordelen heeft, maar dat er ook altijd risico's blijven. Het waterschap werkt constant aan de dijken om deze risico's te beperken, maar geeft daarbij ook het advies om zelf voorbereid te zijn op een hoogwatersituatie. Op overstroomik.nl kunt u zien hoe goed uw woning beschermd is tegen overstromingen.
Het waterschap toetst één keer per twaalf jaar de veiligheid van de dijken op basis van de wettelijke normering. Deze toetsing is vergelijkbaar met een APK voor auto's. Uit de laatste toetsingen peildatum 2011 blijkt dat het overgrote deel van de dijken niet voldoet aan de toen geldende (1:250ste ) normen en verbeterd moet worden. De omvang en impact van de verbetering verschillen per locatie.
Het waterschap stelt in overleg met het Rijk verbeterplannen op. In totaal verbeteren we ongeveer 115 kilometer aan dijken (van de 180 km aan primaire keringen in Limburg). Daar zijn we in 2012 mee gestart. We verwachten uiteindelijk in 2050 de laatste versterking af te ronden, waarmee alle dijken in Limburg voldoen aan de landelijke veiligheidsnorm. Dit wil niet zeggen dat dan de hoogwaterbeschermingsopgave klaar is. Werken aan hoogwaterveiligheid gaat altijd door.
Na de hoogwaters van 1993 en 1995 is circa 140 kilometer kades aangelegd. Deze kades bieden bescherming met een gemiddelde niveau van circa 1:50. Dat betekent dat jaarlijks de kans op een overstroming van een dorp ca. 2% is. Deze kades zijn destijds onder verantwoordelijkheid van de Limburgse Waterschappen aangelegd. In 2006 kregen de Maaskades de wettelijke status van primaire waterkering. Na 2009 werden onder andere Venlo en Gennep met een hogere norm (1:250) beschermd. In het kader van de Maaswerken zijn bovendien rivierverdiepingswerken uitgevoerd in het zandmaasgebied die een bijdrage leveren aan de waterveiligheid.
Op basis van inspecties kunnen voorafgaand aan of tijdens hoogwater ‘tijdelijke maatregelen’ worden getroffen. Hierbij valt te denken aan het versterken van de dijk door het aanbrengen van steunbermen of juist het geven van tegendruk door het waterpeil binnendijks op te laten komen. Een andere mogelijkheid is het beperken van gevolgen van overstroming, bijvoorbeeld door het aanleggen van een binnenkade om verdere overstroming tegen te gaan. Tijdens een hoogwatersituatie kunnen honderden vrijwillige dijkwachten ingezet worden, die de dijken voor het waterschap inspecteren. Bij extreme hoogwaters worden aanvullend ook nog dijkspecialisten ingezet om de kwetsbaarste trajecten extra te bewaken.
Daar waar fysieke maatregelen niet (meer) mogelijk zijn, zullen we bij een dreigend extreem hoogwater mensen en dieren evacueren.