Verhalen achter de dijk
Roosteren: “Ik was bang dat het hoogwater ons bedrijf de kop zou kosten”
“We hebben nu eenmaal een goede dijk nodig om ons te beschermen.” De boerderij van Johan en Bernadette van Laar in Roosteren is al generaties lang in handen van zijn familie. In 1819 kwamen zijn over-overgrootouders er wonen, toen de Maas hen dwong om te vertrekken van hun boerderij Contelmo. Sinds kort ligt er een verhoogde dijk voor het melkveebedrijf en het huis van Johan en zijn vrouw. “Ik zal het missen om mijn koeien door de bomenlaan naar de wei te zien lopen.”
Buggenum: "Café Het Veerhuis moet het van het terras mét uitzicht hebben"
Al 118 jaar is Café Het Veerhuis in Buggenum in handen van dezelfde familie. De opa van Peter Geraedts (64) begon met het café en Peter nam het weer over van zijn ouders. Het Veerhuis had in 1993 en 1995 flink last van het hoge water van de Maas. “Voor we het wisten stond er twintig centimeter water binnen.”
Bergen: "We hebben hier leren leven met het water, dus we maken ons geen zorgen"
Tijdens de hoogwaters in 1993 en 1995 werden Marian Custers-Bartels en haar gezin geëvacueerd. De Maas trof hun woonplaats Bergen hard, maar toch ziet Marian vooral het mooie van het water. Ze is dijkwachter en bewaart goede herinneringen aan de hoogwatertijd. “De saamhorigheid in Bergen is mede dankzij de Maas heel groot.”
Belfeld: “De Maas, de parlevinker en mijn werk: dat was mijn leven”
Water. Daar draait het leven van Wim van Hooren (70) om. Hij woont nog altijd in zijn geboortehuis in Belfeld, direct aan de Maas. Bovendien was hij 44 jaar parlevinker, de laatste in Nederland. Hij bevoorraadde talloze schepen in de beroepsvaart met alle verse producten die ze nodig hadden. Bij hoogwater houdt hij nog altijd de waterstanden bij en hij kan precies voorspellen wat de Maas gaat doen. “Ik zou het water niet kunnen missen.”
Lottum: “We willen Lottum dichter bij de Maas brengen”
In maart startten de werkzaamheden rond de dijkverhoging en- versterking in Lottum. Hoewel de Dorpsraad liever een andere oplossing had gezien, biedt de verhoogde dijk ook kansen voor het dorp. Zo wil de raad het landschap rond de Maas aantrekkelijker maken, een wandelroute vanuit Lottum aanleggen en extra parkeerplaatsen creëren. “Het is goed voor het toerisme als de Maas en Lottum meer verbonden zijn.”
Wessem: “Je moet verder kunnen kijken dan je eigen belangen”
Ruim dertig jaar lang runden Grieta en Karel Gootjes hun varkenshouderij in Wessem. Ze stopten anderhalf jaar geleden met werken, maar Grieta staat nog altijd voor de belangen van de agrariërs. Mede daarom werd ze lid van de omgevingswerkgroep Thorn-Wessem, die meedenkt over de dijkversterkingsplannen van Waterschap Limburg.
Mook: “We hopen hier straks weer onbezorgd te kunnen wonen”
Na een flinke zoektocht vonden Huub en Lisette Salemink in 2002 hun droomhuis in Mook. Direct gelegen aan de Maas, met prachtig uitzicht over het water en de weilanden. Vijf jaar geleden hoorden ze voor het eerst over de plannen voor dijkversterking in Mook en inmiddels zijn de werkzaamheden -deels in hun tuin- begonnen. “Ook als we het van tevoren hadden geweten, waren we hier komen wonen.”
Baarlo: “We zagen de Maas vooral als mooie toeristentrekker”
Vijftien jaar woonden Liesbeth en Bart Gielens in Frankrijk, waar ze hun eigen succesvolle toeristenverblijf runden. Toen het tijd was voor een nieuwe stap, keerden ze terug naar Nederland. In Baarlo, niet ver van de Maas, vonden ze de accommodatie van hun dromen en startten ze Erfgoedlogies d’Ouffenhoff. “We waren meteen verliefd op deze plek.”
Kessel: "De Maas heeft ons een mooie jeugd bezorgd"
Het is prachtig wonen aan het kleinste dijkje van Nederland, aan de rand van Kessel. Cor Beurskens (64) is er geboren en getogen en hij wil er nooit meer weg. De Maas is altijd deel geweest van zijn leven. “Het is onze wens dat één van onze kleinkinderen dit huis overneemt. Mét het uitzicht dat we nu hebben.”
Arcen: “Een nieuwe waterkering moet Arcen nog mooier maken”
Hij werkt als luchtverkeersleider op Schiphol, maar woont nog altijd in zijn geboortedorp Arcen. Cecile van den Kroonenberg, voorzitter van de Dorpsraad Arcen, vindt die lange reistijd geen enkel probleem. “Elke keer als ik Arcen binnenrijd, zie ik weer hoe mooi het hier is.”
Baarlo: “Zonder de Maas had ons bedrijf niet bestaan”
De eindeloze fruitgaarden in Baarlo bewijzen dat de Maas voor vruchtbaar land zorgt. Görtz Fruit BV is dan ook al ruim 150 jaar gevestigd in Baarlo. De afgelopen jaren groeide dit bedrijf, waar Susanne en Andrea Görtz met hun ouders werken, uit tot een veelzijdige onderneming. De familie teelt het grootste areaal zure kersen van Nederland en kweekt bijzondere fruitsoorten, zoals Williams-peren en mirabellen. Daarnaast produceren ze sappen en wijn en ontwikkelen ze prachtige vakantiehuizen onder de naam Fruitboerderij.
Belfeld: “Wonen aan de Maas is een droom die uitkomt”
Jan en Annemie Cruijsberg waren al tien jaar op zoek naar hun droomhuis aan de Maas. Er waren maar weinig woningen direct aan het water beschikbaar en wat er was, voldeed niet aan hun eisen. Tot ze een oud restaurant met woning in Belfeld tegen het lijf liepen, voorzien van prachtig uitzicht over de rivier. “Het heeft jaren geduurd, maar het lijkt erop dat we nu snel kunnen gaan bouwen.”
Bergen: “Tijdens het hoogwater in 1993 hebben we ‘m wel geknepen”
Harm van Riswick, eigenaar van Zorgboerderij De Vlammert in Bergen, heeft een luchtfoto van het hoogwater in 1993 die alles zegt. Zijn boerderij ligt op een eilandje en wordt omringd door water, zo ver als je kunt kijken. Harm koos er destijds voor om niet te evacueren en was een week afgesloten van de buitenwereld.
Baarlo: “Het is hier prachtig: je stapt even terug in de tijd”
Zijn boerderij is al vijfhonderd jaar in handen van zijn familie. Op zijn land groef hij talloze archeologische vondsten op, waaronder een kanonskogel en een balanswaag uit de tijd van Willem van Oranje. Voor Ben Peeters (74) uit Oyen is zijn boerderij een onuitputtelijke bron van mooie verhalen. De Maas speelt daar vaak een grote rol in. “In 1926 stond het water tot aan de tafel, vertelde mijn vader.”
Steyl: “De Maas bezorgt onze familie al generaties lang veel plezier”
Al van jongs af aan wist Ruud Geerlings dat hij ooit in het huis van zijn opa en oma wilde wonen. Zij woonden direct aan de Maas in het sfeervolle kloosterdorp Steyl en veel van Ruud’s jeugdherinneringen zijn aan de rivier verbonden. In 2005 nam hij het huis over van zijn grootouders en dat betekent dat het huis nu al zeven generaties door dezelfde familie wordt bewoond. “Dat de Maas af en toe overlast veroorzaakt, nemen we graag voor lief.”
Well: De Maas is een levend schilderij
Toen Grad Sijberts en zijn vrouw hoorden dat er een huis aan de Grotestraat in Well vrij kwam, zetten ze alles op alles om dat te kunnen kopen. Dat lukte, en sindsdien genieten ze elke dag van hun prachtige uitzicht over de Maas. Als Well overstroomt zijn wij als eerste aan de beurt, maar we hebben nooit getwijfeld. Dit is onze plek.
Arcen: “Bij Hertog Jan praten we vooral over water, het weer en bier”
Vlakbij de Maas in Arcen ligt Hertog Jan Brouwerij, één van de belangrijkste toeristische trekkers in de omgeving. De brouwerij kampte in het verleden regelmatig met hoogwater. Gerard van den Broek is meesterbrouwer en brouwerijmanager bij Hertog Jan. “De Maas lijkt onschuldig, maar ze kan zo in een duivel veranderen.”
Beesel: “Het zou zonde zijn als we ons uitzicht kwijtraken”
Vanaf Plantenkwekerij Bouten in Beesel heb je een prachtig uitzicht over de Maas. Een perfecte locatie voor een plantenkweker. Eigenaar Koen Bouten heeft volop uitbreidingsplannen voor zijn bedrijf, maar die liggen nu stil. In het najaar wordt pas duidelijk hoe het dijkversterkings- en verleggingsproject in Beesel eruit komt te zien. “We hopen dat er snel een goede oplossing komt.”