Mook: “We hopen hier straks weer onbezorgd te kunnen wonen”
“We waren het niet altijd eens met het waterschap, maar de relatie is goed gebleven.”
Na een flinke zoektocht vonden Huub en Lisette Salemink in 2002 hun droomhuis in Mook. Direct gelegen aan de Maas, met prachtig uitzicht over het water en de weilanden. Vijf jaar geleden hoorden ze voor het eerst over de plannen voor dijkversterking in Mook en inmiddels zijn de werkzaamheden -deels in hun tuin- begonnen. “Ook als we het van tevoren hadden geweten, waren we hier komen wonen.”
Toen Huub en Lisette na jaren in het buitenland terugkwamen naar Nederland, was het lastig om een huis te vinden dat hen aansprak. “Tot we bij dit huis gingen kijken en we verliefd werden op het uitzicht over de Maas”, zegt Lisette. “Aan eventuele wateroverlast dachten we niet: we zagen alleen het mooie van de rivier. Nog steeds: als ik ’s ochtends de gordijnen open doe, sta ik eerst even te kijken hoe de Maas erbij ligt. Het uitzicht is geen dag hetzelfde en we hebben nooit problemen gehad met het water.”
Goede communicatie met waterschap
Vijf jaar geleden werden de inwoners van Mook uitgenodigd voor een informatiebijeenkomst van Waterschap Limburg. Ze begrepen dat de plannen voor dijkversterking in Mook ingrijpend zouden zijn en de overleggroep Maasoeverbewoners werd opgericht. “In het begin was er niets duidelijk”, zegt Huub. “Hoe hoog zou de damwand worden, wat betekent het voor het uitzicht, van welk materiaal wordt de muur gebouwd, hoe diep komt de wand, hoe wordt hij geplaatst? We moesten overal scherp op zijn.”
Het vinden van een compromis
Hoewel Huub en Lisette het niet altijd eens waren met het waterschap, waren de communicatie en de begeleiding heel goed. Huub: “Het beloofde maatwerk is geleverd, al had het soms wat voeten in aarde. Wij zijn uiteindelijk bij de Raad van State terecht gekomen, onder andere om te zorgen dat we ook in de nieuwe situatie voldoende privacy rond ons huis zouden behouden. Er is nooit een scherp conflict geweest, maar we wilden wel dat er goede afspraken op papier stonden. Uiteindelijk is alles geregeld en de relatie met het waterschap is tijdens het hele proces goed gebleven.”
Onbezorgd wonen
De kademuur achter het huis van Huub en Lisette wordt uiteindelijk maar een steen hoger. Ze verliezen tijdelijk wel een deel van hun tuin om ruimte te maken voor de werkzaamheden en daarna voor de inspectiestrook van het waterschap. “Dat deed even pijn, maar we hopen nu vooral dat we de werkzaamheden schadeloos doorkomen”, zegt Lisette. “De damwand wordt 2,5 meter van ons huis acht meter diep in de grond geboord. Dat is niet niks. We maken ons ook zorgen over de eventuele gevolgen voor het grondwaterpeil, over de huisfundering en over de onverwachte plannen van de gemeente om verlichtingspalen en bomen voor onze tuin te plaatsen.” Huub: “Al die plannen zorgen voor onrust en dat is vervelend. We hopen dat we hier straks weer onbezorgd kunnen wonen, in een Mook dat goed beschermd is tegen het water.”