Wij maken de dijk
Door klimaatverandering krijgen we steeds vaker te maken met extreme weersomstandigheden: droogte én wateroverlast. Ook in Limburg. Om goed voorbereid te zijn op de toekomst, zijn sterke dijken belangrijk. Daar werken we iedere dag aan. Want onze dijken beschermen ons tegen overstromingen. Zo houden we Limburg hoogwaterveilig. Dat is onze taak. En daarbij hebben we een stevige ambitie.
Met het oog op de toekomst bouwen we samen aan een hoogwaterveilig én aantrekkelijk Limburgs Maaslandschap. Hieronder vertellen mensen die hierbij betrokken zijn hun verhaal.
“Als omgevingsmanagers zijn wij de stem van buiten naar binnen”
Omgevingsmanagers laten betrokken bewoners meedenken over de plannen in hun gebied. Omgevingsmanagers Rudy de Groote van dijkversterkingsproject Arcen en Sjoerd Haitsma van gebiedsontwikkeling Vierwaarden van het hoogwaterbeschermingsprogramma van Waterschap Limburg vertellen hoe zij dit aanpakken. Lees hun verhaal hier.
“Grondverwerving is mensenwerk en maatwerk. Elke ervaring is uniek”
Om de rivier de ruimte te geven die het nodig heeft, zijn we soms genoodzaakt dijken te verleggen. Hiervoor kopen we grond aan, van particulieren of bedrijven. Dit heet grondverwerving. Gert-Jan van Walsum is adviseur vastgoed bij Waterschap Limburg en Rob Hulshoff is taxateur. Lees hun verhaal hier.
“Kinderen bedenken unieke oplossingen voor het bouwen van dijken”
Een dijk waarin regenwater wordt opgeslagen voor droge zomers. Huizen op palen boven dijken. Een parkeergarage in de dijk. De leerlingen van basisschool De Springbeek in Venlo bedachten volop unieke oplossingen, toen Waterschap Limburg hen vroeg om te denken over het inpassen van dijken in de stad. Het waterschap legde dit complexe vraagstuk voor aan kinderen, om zo gebruik te maken van hun creatieve denkkracht. Leerkracht Simone Derks en programmasecretaris Joyce Vreede zijn erg enthousiast over de resultaten, die nu vertaald worden naar de dijkprojecten. Lees hun verhaal hier.
“Met slimme dijken beschermen we Limburg tegen hoogwater”
Slimmere, goedkopere en duurzamere dijken: die zijn nodig om ook in de toekomst overstromingen te voorkomen. Daarom is het bedenken van vernieuwende oplossingen (innovaties) voor dijkversterkingen een belangrijk onderdeel van het Hoogwaterbeschermingsprogramma. Innovatiemanager Kees Dorst en projectleider Jasper van de Hoef van Waterschap Limburg houden zich bezig met dijkinnovaties in Limburg. “Dijken bouwen met grond uit ons eigen gebied, vermindert de CO2-uitstoot flink.” Lees hun verhaal hier.
“Dijkversterking is de motor voor het verbeteren van een gebied”
Het bouwen van nieuwe dijken is nodig om Limburgers te beschermen tegen hoogwater. Maar dat is niet het enige wat belangrijk is binnen het Hoogwaterbeschermingsprogramma van Waterschap Limburg. De nieuwe dijken moeten ook goed passen in het landschap en meerwaarde bieden voor de mensen die er wonen. Landschapsarchitect Abe Veenstra en ruimtelijk integrator Geert de Vries zetten zich in om dijkversterking te combineren met het verbeteren van de leefomgeving rond de dijken. Lees hun verhaal hier.
“Het is nu tijd om kilometers te maken”
De waterschappen in Nederland staan voor een enorme klus: in 2050 moeten ze 1500 kilometer aan dijken versterkt hebben, zodat de dorpen langs het water beschermd zijn tegen hoogwater. In Limburg gaat het op dit moment om ruim vijftig kilometer dijkversterking, verdeeld over zeventien dijkversterkingsprojecten. Sabine Kern is programmadirecteur van het Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP) in Limburg. Ze werkt nauw samen met Erik Wagener, directeur van het Hoogwaterbeschermingsprogramma in Nederland. Lees hun verhaal hier.
“Steyl is een bijzondere postzegel in onze enorme hoogwateropgave”
Het vinden van de juiste oplossing voor hoogwaterbescherming is maatwerk. Voor het ene dorp is een groene dijk de juiste keus, terwijl voor een ander dorp een glazen kering het beste resultaat oplevert. Stephan Kweens van aannemerscombinatie Dijkzone Alliantie en John Roubos van Waterschap Limburg werken samen aan het dijkversterkingsproject in Steyl-Maashoek. "Techniek en ruimtelijke kwaliteit komen samen in onze dijkprojecten." Lees hun verhaal hier.
“Met een rivier als de Maas blijf je altijd bezig”
In het hele Maasdal wordt gewerkt aan de hoogwaterveiligheid van bewoners en bedrijven, door dijken te versterken of te verhogen. Zo werken Jos Teeuwen (lid dagelijks bestuur Waterschap Limburg) en Lia Roefs (gedeputeerde Provincie Limburg) samen met inwoners, gemeenten en andere partners om Limburg zo veiliger én tegelijk mooier te maken. “Het hoogwater van vorig jaar liet zien hoe belangrijk onze opdracht is.” Lees hun verhaal hier.