Verhalen uit de omgeving
Lees hier verhalen van Limburgers en hoe ze om gaan met de klimaatverandering. In juni 2016 zorgde extreme regenval en hagel voor honderden miljoenen euro’s schade aan gewassen en gebouwen in zuidoost-Nederland. Ook in 2010, 2012 en 2014 was sprake van grote wateroverlast. De zomer van 2018 was daarentegen de extreemste ooit gemeten qua neerslagtekort en warmterecords. Extreme hoeveelheden neerslag, ernstige droogte en hitte zijn veranderingen van het klimaat, die onze steden, landbouwgronden en natuurgebieden bedreigen.
“Strijd tegen de droogte win je in winter en voorjaar”
Het klimaat verandert en we krijgen vaker te maken met uitersten. Van grote wateroverlast tot extreme droogte. Waterschap Limburg werkt aan het voorkomen van extreme droogte, onder andere met een beekdalbrede aanpak. Door beken te verhogen, houden ze grondwater langer vast. Frans Verdonschot, vakspecialist hydrologie bij Waterschap Limburg: “We moeten vooruit kijken. Als het eenmaal droog is, kunnen we alleen maar noodverbandjes aanleggen.”
“Tegen extreme droogte van 1976 waren we niet opgewassen”
Nic Vloet en Antoon Kerkhoff, oud-medewerkers van Limburgse waterschappen, dachten de afgelopen maanden regelmatig terug aan de zomer van 1976. Toen was het even droog als nu. De beken stonden droog, boeren hadden niet genoeg gras voor hun vee en gewassen verpieterden onder de zon. “We pompten water in de droogste beken, maar dat was een druppel op een gloeiende plaat.”
“Als sportvisser ondersteun ik bij op peil houden vis- en waterstand”
Thijs Belgers groeide op bij de Maas en op zijn zesde maakte hij dankzij een enthousiaste buurman kennis met de vissport. Dat was het begin van een levenslange liefde voor vissen, water en natuur. Samen met zijn collega-sportvissers en Waterschap Limburg zet hij zich tijdens de droogte in om de waterstand van de beken rond Vlodrop op peil te houden en vissterfte tegen te gaan. “We moeten allemaal ons steentje bijdragen.”