Gezond en natuurlijk water


Kwaliteit1

Elke dag werken we aan gezond en natuurlijk water. Oftewel aan een watersysteem waarin verschillende soorten planten en dieren kunnen leven, waar vee uit kan drinken en dat geen gevaren oplevert voor onze gezondheid tijdens recreatie. Om dit mogelijk te maken bewaken we de waterkwaliteit en proberen we deze te blijven verbeteren.

Waterschap Limburg zet zich in voor een schone en gezonde waternatuur. Dit is in ieder belang, immers gezond en schoon water is een eerste levensbehoefte. In zeventien rioolwaterzuiveringsinstallaties zorgen wij ervoor dat het afvalwater van huishoudens en bedrijven wordt schoongemaakt. Daarna mag het terugvloeien in een nabijgelegen beek of de Maas. We houden de kwaliteit van het oppervlaktewater continu in de gaten door monsters te nemen. De biologische kwaliteit wordt gecontroleerd in ons eigen laboratorium. Natuurlijk bewaken we ook de kwaliteit van beken en zwemgelegenheden in het oppervlaktewater.

Waterbeheerprogramma

Leer hier hoe Waterschap Limburg werkt aan gezond en natuurlijk water.

Kaderrichtlijn Water

De Kaderrichtlijn Water (KRW) is een Europese richtlijn die ervoor zorgt dat de ecologische en chemische kwaliteit van het oppervlaktewater  en grondwater in heel Europa in orde is.

Ecologische waterkwaliteit

Als we zorgen voor een goede ecologische waterkwaliteit creëren we daarmee een goede leefomgeving voor planten en dieren (ecosysteem).

Chemische waterkwaliteit

Op verschillende manieren komen er chemische stoffen in ons oppervlaktewater terecht. Daar zijn normen voor vastgesteld.

Samenwerking

We verkennen samen met andere partijen hoe we kunnen omgaan met de ‘nieuwe stoffen’.

Zelf aan de slag met waterkwaliteit

Ook u kunt uw steentje bijdragen aan het beperken van waterverontreinigingen. Hier hebben we enkele tips voor u op een rijtje gezet. Hoe minder troep er in het water terecht komt, hoe goedkoper het zuiveringsproces én uiteindelijk ook weer het maken van drinkwater.