Veel gestelde vragen over beheer en onderhoud
Bij Waterschap Limburg komen vragen binnen over onderhoud. Hieronder hebben we de tien meest gestelde vragen voor u op een rijtje gezet.
Bij een klacht of schade, maar ook bij vragen, kunt u contact opnemen met het waterschap via een digitaal formulier.
WL houdt zich aan de wetgeving op dit gebied, zoals de Wet natuurbescherming. Voordat wij onderhoudswerkzaamheden in een gebied uitvoeren, toetsen wij of er kwetsbare dieren of plantensoorten zijn. Hier stemmen wij ons maaibeleid op af.
Voorafgaand aan het maaien wordt het te maaien gebied ook fysiek door de ecoloog geïnspecteerd. Ook maaien wij zo min mogelijk tijdens het broedseizoen en het liefst na de zaadzetting van planten. Als er bijzondere plant- of diersoorten leven in het maaigebied, maaien we soms een deel van dat gebied niet.
Het is niet onze taak om de natuur te beschermen, maar we gaan wel heel precies te werk om flora en fauna zoveel mogelijk te ontzien. Meer informatie.
Veel van onze dijken en watersystemen zijn gelegen op plaatsen waar het prettig recreëren is. Waterschap Limburg streeft ernaar om ons beheergebied zoveel mogelijk open te stellen. Mits dit veilig kan en geen overlast veroorzaakt voor omwonenden. Ziet u onveilige situaties, als gevolg van bijvoorbeeld overhangende takken bij openbare paden? Meld dit dan alsjeblieft.
Nee, het is niet toegestaan om binnen het beheergebied van het waterschap zelf te maaien, te snoeien of te knippen. Om de goede werking van onze dijken, beken en regenwaterbuffers te garanderen, is een juist evenwicht van wel of niet maaien belangrijk. Het waterschap houdt met al deze belangen rekening om te borgen dat beken en buffers bij droogte voldoende water kunnen bergen en bij hoogwater voldoende water afvoeren. Voor dijken is een sterke grasmat noodzakelijk om te voorkomen dat bij een hoogwater de dijk kan wegspoelen. Daarom is binnen het beheergebied van alle onze objecten de optimale onderhoudsfrequentie bepaald. Vindt u dat er te veel of juist te weinig wordt gemaaid, of hebt u een klacht? Meld dit via ons omgevingsloket.
Ieder jaar maakt WL een maaikalender met maai-data. Na een erg natte periode of bij extreme droogte is aanpassing van het tijdstip of hoe vaak we komen maaien mogelijk. Zie de actuele planning.
Planten in en om beken beïnvloeden het waterpeil. Het maaien en onderhoud voorkomen wateroverlast bij hoogwater. Maar te weinig begroeiing is bij droogte ook niet goed. Bij groene dijken zorgt het maaien voor een sterke grasmat die tegen hoog water kan. Wel of niet maaien hangt dus af van de situatie. Door het juiste onderhoud zorgt het waterschap voor droge voeten en veilige omstandigheden.
Bij het maaien van beken, waterkanten en dijken laten wij het maaisel meestal een tijdje liggen. Op deze manier kunnen beestjes en zaden in het gebied achterblijven. Per jaar voeren we zo 6.500 ton maaisel af. Dit wordt vaak hergebruikt als veevoer of bodemverbeteraar. Soms wordt het maaisel helemaal niet opgeruimd. Meer informatie
De provincies zijn verantwoordelijk om richtlijnen op te stellen en landelijk beleid (wet- en regelgeving) te vertalen in een provinciaal beleidskader. Zij geven richting aan uitvoeringsmaatregelen en faciliteren waar nodig in een plan van aanpak voor andere overheden, zoals gemeenten en waterschappen. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht ligt deze bestrijdingstaak dus niet bij de waterschappen.
Het waterschap is wel verantwoordelijk wanneer dit vanuit onze eigen wettelijke taak (waterveiligheid en waterbeheer) nodig is. Denk hierbij bijvoorbeeld bij schade aan dijken of bij ernstige hinder in de doorstroming van ons watersysteem.
Eigenaren van al dan niet aangrenzende percelen zijn zelf verantwoordelijk voor de bestrijding.
Wij delen graag onze kennis over exoten op deze pagina, zodat u weet wat wel en niet te doen. Zo werken we samen met en voor de omgeving.
In totaal maait WL 280 kilometer aan natuurbeken en 185 kilometer aan dijken en 2700 km aan wateroppervlakte. Welke manier van maaien WL kiest, hangt van de situatie af. Waar mogelijk, kiezen we voor begrazing door koeien en schapen. Vaak wordt echter gebruik gemaakt van machines. Soms blijft daarbij het maaisel enkele dagen liggen zodat insecten en zaden van afgemaaide planten in het gebied achter kunnen blijven.
Hoe vaak en wanneer het waterschap komt maaien, hangt af van diverse factoren. In overleg met ecologen en hydrologen wordt de beste tijd om te maaien vastgesteld. Voor het maaiwerk worden aannemers ingeschakeld die de klus klaren. In onze maaikalender staat wanneer we bij u in de buurt aan de slag gaan.