Dijkversterking Buggenum
Onze Maas. Onze veiligheid. Om de bewoners en bedrijven in het Maasdal te blijven beschermen, werken we iedere dag aan sterke dijken. Dat vraagt om slim samenspel met partners en betrokkenen. Samen bepalen we wat belangrijk is voor het gebied. Zo bouwen we met het oog op de toekomst aan een hoogwaterveilig én aantrekkelijk Limburgs Maaslandschap.
Op dit moment zijn de keringen niet hoog en sterk genoeg om Buggenum ook in de toekomst goed te beschermen tegen hoogwater. Deze keringen voldoen niet aan de wettelijke norm en moeten aanzienlijk verhoogd worden. In de afgelopen jaren heeft het waterschap informatie gedeeld en opgehaald in Buggenum tijdens verschillende omgevingswerkgroepen en informatiebijeenkomsten en bepaalde keuzes gemaakt.
De opgave
De huidige dijk bij Buggenum bestaat uit een groene kering of een combinatie van een damwand en een dijk en beschermt de historische kern van het dorp. Na de overstromingen in de jaren ‘90 is de huidige dijk in korte tijd aangelegd met het idee dat de dijk tijdelijk zou zijn. Later kreeg de dijk toch de status van primaire waterkering en viel vanaf dat moment onder de Waterwet.
Op dit moment is de kering is niet hoog en sterk genoeg om Buggenum ook in de toekomst goed te beschermen en voldoet niet aan de wettelijke norm. Gemiddeld wordt de kering of harde kering zo’n 1 tot 2 meter hoger ten opzichte van de huidige situatie, afhankelijk van de plek. Bovendien moet de dijk ten noorden van Buggenum aansluiten op hoger gelegen grond. De dijk moet dus aanzienlijk verhoogd worden om Buggenum ook de komende 50 jaar veilig te houden voor hoogwater.
Het proces
Om alle informatie, feiten en emoties op tafel te krijgen, ging het waterschap in gesprek met de bewoners en bedrijven in Buggenum. Met alle kennis uit het gebied op tafel heeft het waterschap keuzes kunnen maken. Belangrijk in deze afweging was het behoud van het rivierbed. Op 8 januari 2019 is het zogenoemde voorkeursalternatief vastgesteld. Volgende stap was de uitwerking van het voorkeursalternatief en de beschrijving van het totale dijktraject, zoals het ontwerp en de gevolgen die de dijkversterking voor de omgeving heeft. Dit alles is uitgewerkt in een ontwerp projectbesluit.
Op 25 oktober 2024 is met een Kennisgeving bekend gemaakt dat de stukken voor dijkversterking Buggenum zijn gepubliceerd en ter inzage liggen van 26 oktober t/m 7 december 2024. Het gaat om:
- ontwerp projectbesluit van dijkversterking Buggenum,
- ontwerp besluit wijziging werkingsgebieden,
- ontwerp mer- beoordelingsbesluit,
- ontwerp omgevingsvergunning voor een Natura 2000 activiteit,
- ontwerp omgevingsvergunning voor het werken in beperkingengebieden in beheer bij het Rijk.
U kunt de stukken digitaal inkijken door op Bekijk documenten te klikken in de Kennisgeving. De rapportages van de onderliggen onderzoeken zijn gebundeld in het bijlagenboek. U kunt de stukken ook fysiek inkijken bij de provincie Limburg en gemeente Leudal. En u kunt op de stukken reageren door een zienswijze in te dienen. Hoe dit kan, wordt in de Kennisgeving toegelicht.
De toekomstige opgave in Buggenum en omgeving
Het is de taak van het waterschap om ervoor te zorgen dat de 185 kilometer Limburgse dijken in 2050 voldoen aan de nieuwe normen voor waterveiligheid (2017). Op dit moment werken we binnen het Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP WL) hard aan het op orde brengen van 54 kilometer dijken. Dijkversterkingsproject Buggenum is onderdeel van het HWBP WL. Maar daarna is het werk nog niet klaar.
Het algemeen bestuur van Waterschap Limburg heeft een langetermijnaanpak vastgesteld die richting geeft aan de forse dijkversterkingsopgave die Limburg wacht. Wat dit betekent voor gemeente Leudal, leest u in de factsheet.
Veelgestelde vragen over dijkversterking Buggenum
- Waarom is deze dijkversterking noodzakelijk?
- Hoe veilig zijn we op dit moment, omdat de huidige dijk nog niet aan de nieuwe wettelijke veiligheidsnormen voldoet?
- Wat is de planning van het dijktraject Buggenum? En wat gaat er de komende tijd gebeuren?
- Wat gaan we in het gebied merken van de uitvoering?
De antwoorden op deze en andere vragen vindt u op de pagina veelgestelde vragen.
Wilt u uitleg bij de begrippen op deze pagina? Bekijk dan de begrippenlijst.
Meer informatie
Heeft u vragen? Omgevingsmanager Ralph Gaastra staat voor u klaar. Neem contact op via 088 -88 90 100 of stuur een mail naar [email protected].
Laatste wijziging: 15-12-2023
Projectnieuws
Hier kunt u alle nieuwsberichten over dit project nalezen.
Downloads en documenten
Operatie Dijk
Een 8-delige tv-serie over de Maas en hoogwaterbescherming. De serie is online te bekijken en te zien op Omroep Venlo en Omroep P&M.