Herinrichting Geleenbeek traject Millen-Nieuwstadt
Inleiding
Waterschap Limburg gaat bij de Geleenbeek tussen Millen en Nieuwstadt zorgen voor beekherstel. Dit houdt in dat het waterschap maatregelen neemt zodat de Geleenbeek voldoet aan de Kaderrichtlijn Water (KRW). Dit is de Europese richtlijn die voorschrijft dat de waterkwaliteit van de Europese wateren aan bepaalde eisen moet voldoen.
Projectdoel
Het doel is het natuurlijke systeem van de beek te herstellen en daarmee te voldoen aan de Europese Kaderrichtlijn Water (KRW). Dat betekent dat we de natuur in en om de beek weer meer ruimte geven. Dat gaan we doen we door een groene buffer aan te leggen en vismigratie in de Geleenbeek te stimuleren:
Groene buffer
Om de waterkwaliteit te verbeteren, leggen we een groene buffer aan. Deze gemeentelijke rioolwaterbuffer is open van karakter en past binnen het natuurlijke kader van haar omgeving. In de groene buffer stroomt water als het ondergrondse bergbezinkbassin (soort opvangbak) vol zit. De groene buffer vangt tijdelijk het overstortende rioolwater op, voordat het in de Vloedgraaf terecht komt. Doordat het water eerst door de ondergrondsebassin gaat, bezinkt het grootste deel van de vervuiling. Het water dat de buffer straks verlaat is sterk verdund (ook door regenwater), omdat de zwaarste vervuiling al uit het water is verwijderd. Door de aanleg van deze groene buffer stort er dus minder vervuild rioolwater op de Vloedgraaf.
Vismigratie route
Naast dat we de waterkwaliteit willen verbeteren, hebben we ook aandacht voor ecologie. In de toekomst zal de Vloedgraaf gaan dienen als vismigratie route. Dat houdt in dat we ervoor gaan zorgen dat vissen weer makkelijk door de beek kunnen zwemmen richting hun paaigronden (waar ze zich voortplanten). Om ook vismigratie naar de bovenloop van de Geleenbeek en Rode Beek mogelijk te maken, leggen we 2 vispassages aan. Eén tussen de Vloedgraaf en de Geleenbeek, en één tussen de Vloedgraaf en Rode Beek.
Wat gaan we doen?
Om tot een ontwerp en een vergunning te komen, heeft een verkenning/inventarisatie plaatsgevonden. Vanaf begin 2023 volgen we twee sporen: direct en indirect. Bij de indirecte dialoog informeren wij de omgeving via de website van het waterschap en nieuwsbrieven. Bij de directe dialoog hebben we persoonlijk contact in drie stappen. Op dit moment bevinden we ons bij de derde stap.
Stap 1: Inventarisatie
We hebben de knelpunten, wensen en ervaringen in het gebied in kaart gebracht en hebben mogelijke oplossingen verkend. Ook is er gekeken naar verbeterkansen van het gebied rondom de Geleenbeek. Deze inventarisatie heeft plaatsgevonden via één-op-één gesprekken en informatiebijeenkomsten voor belangstellenden en belanghebbenden.
Stap 2: Schetsontwerp
Eind 2022 is een schetsontwerp opgesteld. Hierin zijn – waar mogelijk - de wensen en aandachtspunten uit de inventarisatiefase meegenomen. Het schetsontwerp is gedeeld met de omgeving. Het doel van deze terugkoppeling is om kansen, mogelijkheden, belangen en inzichten met elkaar te bespreken. Deze gesprekken leverde nieuwe input voor de verdere uitwerking van het ontwerp.
Stap 3: Definitief ontwerp
Tijdens deze stap wordt het definitief ontwerp gedeeld met de omgeving. Hierbij geven we uitleg over de keuzes en een toelichting op het vervolg van het project. Afhankelijk van de behoefte, is deze terugkoppeling schriftelijk of fysiek tijdens een bewonersmiddag/avond.
Planning
Op dit moment wordt gewerkt aan de planuitwerking en worden de gesprekken rondom grondverwerving gevoerd.
Op dinsdag 28 november 2023 is het voorlopig ontwerp toegelicht aan omwonenden, belanghebbenden en geïnteresseerden. Nu wordt het definitief ontwerp uitgewerkt.
Medio 2024 starten we met het vergunningentraject. In 2025 verwachten we te kunnen starten met de uitvoerende werkzaamheden.
Hoe bereiken wij de omgeving?
We benaderen onze doelgroepen op verschillende wijze.
- De sleutelfiguren in het projectgebied, zoals direct betrokken bewoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties in het zoekgebied, worden via een bewonersbrief geïnformeerd over het project. Daarnaast vinden er een-op-een gesprekken en inloopmiddagen en -avonden plaats, zoals hierboven beschreven.
- De gebruikers van het gebied, bewoners en organisaties in de nabije omgeving van het zoekgebied. Deze groep wordt geïnformeerd door middel van een bewonersbrief, de projectpagina, de nieuwsbrief en deelname aan inloopmiddagen en -avonden. Daarnaast wordt een kennisgeving van deze verkenning van het project gepubliceerd via: https://www.officielebekendmakingen.nl/.
Betrokkenen bij het project
- Gemeente Sittard-Geleen
- Omwonenden
Meer informatie
Ontvangt u al de nieuwsbrief van het waterschap? Zo niet, meld u dan aan voor de nieuwsbrief via de aanmeldpagina.
Of volg ons op Twitter, Facebook, Instagram en LinkedIn. Heeft u vragen? Neem dan contact op via 088 – 88 90 100 of stuur een mail naar [email protected].
Nieuwsberichten
Projecten in uw gemeente
- Corio Glana HL 20 fase 1 - Geleenbeekdal tussen Middenweg en Agricolastraat, Sittard
- Corio Glana HL 20, Fase 2
- Herinrichting Geleenbeek Daniken
- Herinrichting Geleenbeek Holtum-Baakhoven
- Herinrichting Geleenbeek Oude Rijksweg
- Herinrichting Geleenbeek traject Millen-Nieuwstadt
- Herinrichting Rode Beek Millen-Susteren
- Ontkluizing Keutelbeek Geleen-Zuid
- Ontkluizing Keutelbeek Neerbeek
- Verkenning Inundatiegebieden Geleenbeek
- Vervangen rioolpersleiding Munstergeleen-Geleen-Daniken