Certificaat CO2-prestatieladder
De CO2-Prestatieladder is een manier van werken die organisaties helpt om minder broeikasgassen vrij te laten komen. Waterschap Limburg berekent elk half jaar hoeveel broeikasgassen er worden uitgestoten en stelt doelen op. Ook worden reductiemaatregelen genomen waarbij we medewerkers, inwoners en externe partners hierover informeren en – zo nodig – betrekken.
Op weg naar een energieneutrale en klimaatneutrale organisatie
Energieneutraal staat voor de situatie waarin we over een jaar gemeten, minstens zo veel energie zelf duurzaam opwekken dan dat we als organisatie verbruiken. Zolang we nog onvoldoende energie zelf duurzaam opwekken om energieneutraal te zijn, kopen we de resterende energie duurzaam (groen) in. Klimaatneutraal betekent dat we geen klimaatveranderende broeikasgassen vrij laten komen zoals CO2, methaan en lachgas. Om zo min mogelijk energie te verbruiken en CO2 vrij te laten komen, zijn de afgelopen jaren al veel reductiemaatregelen genomen.
Om de weg naar het behalen van onze doelen goed te laten verlopen, passen we het CO2-managementsysteem toe m.b.v. de PDCA-cyclus. Hierbij zetten we in op de 4 invalshoeken van de CO2-Prestatieladder: Inzicht, Reductie, Communicatie en Participatie.
CO2-prestatieladder: stap voor stap
De CO2-Prestatieladder is een manier van werken die organisaties helpt om minder broeikasgassen vrij te laten komen. Waterschap Limburg berekent elk half jaar hoeveel broeikasgassen er worden uitgestoten en stelt doelen op. Ook worden reductiemaatregelen genomen waarbij we medewerkers, inwoners en externe partners hierover informeren en – zo nodig – betrekken. Deze manier van werken ondersteunt het doel om in 2030 als organisatie Klimaatneutraal te zijn.
In het CO2-Managementplan (pdf, 374 kB) van Waterschap Limburg. Het CO2-Managementplan geeft inzicht in de CO2-emissies, de CO2-reductiedoelen en CO2-maatregelen, de sturingscyclus met betrekking tot de resultaten en de wijze waarop wordt gecommuniceerd. Dit CO2-Managementplan zal jaarlijks, conform de eisen van de CO2 Prestatieladder, worden geactualiseerd.
SKAO
Op de website van Stichting Klimaatvriendelijk Aanbesteden & Ondernemen (SKAO) vind je de informatie van Waterschap Limburg als certificaathouder van de CO2-Prestatieladder niveau 3.
Samenvoeging Footprint WBL en WL
Per januari 2025 zijn Waterschap Limburg en Waterschapsbedrijf Limburg samengevoegd tot 1 organisatie: Waterschap Limburg. Voor de CO2-Prestatieladder betekent dit dat de in kaart gebrachte Footprints tot en met 2023 gescheiden Footprints zullen blijven. Vanaf de Footprint van 2024 wordt het emissieverbruik van beide organisaties samengevoegd tot 1 Footprint. In mei 2025 vindt de certificatie-audit plaats, waarbij er per juni 2025 een nieuw gezamenlijk CO2-certificaat toegekend zal worden.
CO2-Hoofddoelstelling en Klimaatneutraal
De huidige CO2-hoofddoelstelling is: Waterschap Limburg wil in 2025 t.o.v. 2018 97% minder CO2 uitstoten binnen Scope 1, Scope 2 en Business Travel (CO2-Prestatieladder niveau 3). In januari 2025 komt Handboek 4.0 uit van de CO2-Prestatieladder. Onze ambitie is om ons klimaatdoel Klimaatneutraal 2030 te implementeren als nieuwe hoofddoelstelling voor de CO2-Prestatieladder. Om deze aanpassing te kunnen realiseren, gaan we ons in 2025 onder andere focussen op:
- Het vaststellen van de aanvullend te meten emissies die vallen onder de uitgebreidere scope 3;
- Het compleet in kaart brengen en kwantificeren van de nieuwe (uitgebreidere) footprint;
- Ketenanalyses uitvoeren en nieuwe reductiemaatregelen verzamelen;
- Onderzoek doen naar nieuwe reductiemaatregelen;
- Kennis halen bij en delen met andere waterschappen;
- De value case methodiek toepassen binnen de organisatie.
Voortgang 2023-2025
Om de voortgang te kunnen bepalen, is het belangrijk om te weten hoeveel broeikasgassen er door de organisatie vrij komen. De (half)jaarlijkse berekening die daarbij hoort, heet de 'Footprint'.
- De grootste energieverbruiker van Waterschap Limburg is elektriciteitsverbruik. Door het inzetten van de maatregelen “Vergroening van elektriciteitsverbruik d.m.v. het inkopen van GVO’s met 100% Nederlandse groene stroom” en “De installatie van zonnepanelen op verschillende locaties” wordt de CO2-uitstoot van elektriciteitsverbruik naar 0 gebracht.
- Op basis van Footprint Q1-Q2 2024 is de verwachting dat de hoogste CO2-emissies in 2024 zullen zijn: aardgas (20%), brandstofverbruik diesel (bedrijfs)wagenpark (36%) en gespuid biogas (23%).
- De verwachting is dat de footprint in 2025 met de (uitgebreidere scope) sterk zal toenemen doordat naast de CO2- emissies dan ook de emissies van de broeikasgassen lachgas en methaan worden meegenomen.
De volgende maatregelen geven een beeld van welke maatregelen door Waterschap Limburg ingezet worden die helpen om de hoeveelheid broeikasgassen die vrijkomt te reduceren:
- Het inkopen van GVO’s met 100% Nederlandse groene stroom;
- Het elektrificeren van het (bedrijfs)wagenpark en het onderzoeken van andere duurzame brandstoffen indien elektrificeren van een categorie binnen het materieel nog geen optie is;
- Het onderzoeken van nieuwe reductiemaatregelen.
In de bijlage vind je een overzicht van de huidige CO2-doelstellingen en CO2-reductiemaatregelen van Waterschap Limburg.
Jaarlijkse audit
Waterschap Limburg wordt jaarlijks ge-audit door een onafhankelijke certificatie instelling, per 2025 is dit DNV. Tijdens deze audit wordt gecontroleerd of Waterschap Limburg het CO2-managementsysteem goed heeft geïmplementeerd. Dit betekent dat jaarlijks wordt gekeken naar hoe goed het waterschap haar emissies in kaart heeft gebracht, hoe actief het is geweest op het uitvoeren van de geplande maatregelen, welke acties er zijn ondernomen om het bewustzijn te vergroten en of er actief is deelgenomen aan relevante initiatieven.
Participatie
In de sector- en keteninitiatieven van Waterschap Limburg worden nieuwe ideeën en ontwikkelingen gedeeld uit de sector. Voorbeelden van initiatieven zijn:
- STOWA
- Unie van Waterschappen
- Energie en Grondstoffen (EFGF)
- AquaMinerals B.V.
- Stichting Positieve Impact
Ook zoekt Waterschap Limburg de verbinding met de bewoners van Limburg op. Voorbeelden hiervan zijn:
- De connectie opzoeken met De Groene Transformator,
- Stagiaires inzetten op het thema Klimaat;
- Interactieve en leerzame gastlessen geven op basisscholen;
- Etc.
Wat kunt u doen?
Benieuwd wat u zelf als ondernemer of inwoner kunt doen om energie te besparen en daarmee minder broeikasgassen vrij te laten komen?
- Kijk voor advies, subsidies en tips over energie besparen en duurzame maatregelen in woningen op de website van het Energieloket van uw gemeente.
- Kijk op de website voor de Energiekansenkaart. De energiekansenkaart is er voor gemeenten, bedrijven, projectontwikkelaars en inwoners van de provincie. Met de kaart roepen we organisaties in onze regio op om mee te denken over mogelijkheden om duurzame energie op te wekken. Zo versnellen we samen de energietransitie.
- Wilt u weten waar het waterschap in uw buurt aan werkt? Bekijk dan het projectenoverzicht.
- Meer weten over de energietransitie? Kijk op de website van uw gemeente of bekijk de regionale energie strategieën van Noord- en Midden Limburg naar een andere website) of Zuid-Limburg.