Nieuw onttrekkingsbeleid 2024


Per 1 september 2024 gelden er nieuwe regels voor het onttrekken van oppervlaktewater in Limburg.

Hoewel het de afgelopen periode uitzonderlijk nat is geweest, hebben we eerder (2018-2022) te maken gehad met langdurige droogteperioden. Toen constateerden wij onder andere in toenemende mate droogval van beken. De ervaringen uit die periode hebben we in de bijgestelde regels verwerkt. Ook zaten er enkele onduidelijkheden in de vorige regels die nu zijn opgelost. De belangrijkste wijzigingen staan hieronder.

Beschikbaarheid van voldoende water wordt een belangrijker uitgangspunt

We zien in de praktijk veel verschillen tussen de afvoermodellen van beken in ons beheergebied. Sommige beken worden gevoed door kwel vanuit nabijgelegen gebieden, andere zijn volledig afhankelijk van regenval. Sommige beken hebben extra voeding uit bijvoorbeeld effluent of zijn aangesloten op het wateraanvoersysteem.

We maken vanaf 2024 onderscheid op basis van deze karakteristieken en delen de beken in drie klassen in. Beken met groot risico op droogval en ook hogere ecologische waarden krijgen een algeheel onttrekkingsverbod van 1 april – 1 oktober. Beken die juist een heel laag risico kennen op droogval (bijvoorbeeld de Roer), worden pas later meegenomen in onttrekkingsverboden.

Nieuwe definitie kapitaalintensieve teelten

Er was in de afgelopen jaren tijdens droogteperioden soms discussie over de vraag “is een teelt kapitaalintensief of niet". Kapitaalintensieve teelten mogen namelijk langer beregend worden. In de nieuwe regels, is een verdeling gemaakt op basis van Saldoberekeningen van de Wageningen Universiteit. We maken onderscheid tussen 2 klassen:

  • Niet kapitaalintensief (Saldi lager dan €10.000 euro per hectare)
  • Kapitaalintensief (Saldi hoger dan €10.000 euro per hectare)

Op basis hiervan is een lijst gepubliceerd. De saldi worden elke 3 jaar geactualiseerd zodat ook rekening gehouden wordt met marktontwikkelingen. De vastgestelde lijst hanteren we in het veld als toetsingskader. Dit voorkomt discussie over de vraag: wel of geen kapitaalintensieve teelt.

Overige wijzigingen

Naast genoemde hoofdwijzigingen zijn er kleine wijzingen in onze meetmethode aangebracht, bijvoorbeeld om te bepalen wanneer een onttrekkingsverbod in werking treedt.

  • Met de wijzigingen willen we beter inspelen op het veranderend klimaat en het risico op langdurige droogval van beken beperken. Aan de andere kant willen we het schaarse water op een eerlijke manier verdelen en daarbij de kapitaalintensieve teelten zoals bijvoorbeeld boomteelt of fruitteelt langer gebruik laten maken van het nog beschikbare water in de beken.

Aanvragen vergunning of melding doen

Ook in de situatie dat een onttrekkingsverbod niet voor uw gronden van toepassing is, dient u voor het onttrekken van oppervlaktewater te beschikken over een vergunning of geldt er een meldingsplicht. Via het Omgevingsloket van Waterschap Limburg kunt u dit zelf regelen: Zelf regelen - Waterschap Limburg


Lijst kapitaalintensieve teelten 2024

Kaart met droogtegevoelige beken